Tystnad

Läsning pågår

Tråkig, tjafsig Revolt

Jag är besviken på sista delen av Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins. Visserligen var jag, efter att ha läst andras åsikter om den, beredd på att den inte riktigt skulle mäta sig med de två första delarna, men jag hade ändå hoppats på mer.

Trilogin utspelar sig i ett framtida land som heter Panem. Varje år anordnar Regimen ”Hungerspelen”, en våldsam dokusåpa som två personer från varje distrikt i landet tvingas att vara med i. Bara vinnaren överlever. Centralgestalten är tonårstjejen Katniss Everdeen från det fattiga och exploaterade tolfte distriktet, som efter att ha överlevt två spel och brutit en massa regler blir en symbol för rebellerna som gör uppror mot Regimen.

De två första böckerna var knappast perfekta, men de var så kan-inte-lägga-ifrån-mig-spännande och Katniss en så bra huvudperson, stark och nästan obehagligt pragmatisk men inte övermänsklig, att jag inte brydde mig om eventuella svagheter. Men Revolt har inte samma driv, vilket gör att jag hinner se och störas av lite allt möjligt. Jag irriterar mig på allt utseendeplock (grön hud hit och rosa hår med fjärilar dit), på det såpiga tjafsandet mellan Katniss och hennes vän Gale och på att kärlekshistorien mellan två ungdomar tillmäts så stor betydelse för den politiska situationen i Panem. Collins har gjort Panem till en skruvad version av ett mediasamhälle där dokusåpadeltagares tilltag kan orsaka krigsrubriker. Att göra sig bra i tv är viktigt för att överleva Hungerspelen och vinnarna kan få politisk betydelse.

Jag gillar vad Collins försöker göra, men problemet för mig är att Panems huvudstad är ett samhälle som är ytligt och fördummat till den grad att jag faktiskt har svårt att köpa det. Om hon hade dämpat det lite, lagt det en aning närmare vårt, hade det blivit mycket läskigare. Nu är det för lätt att vifta bort som ett gäng översminkade tokar med inopererade morrhår.

(Bonnier Carlsen, 2010)

3 kommentarer

 1. Hungerspel i mangaformat
  Läste en mangaserie byggd kring exakt samma idé för några år sedan. Önskar jag kunde minnas vad den hette bara…

 2. Pål Eggert

  6 april 2011 at 18:54

  Den där mangaserien, var det möjligtvis Battle Royal?
  http://www.thespectrum.net/manga_scans/?preview=manga_Battle-Royale

 3. Samma här…
  Jag är verkligen jättebesviken ! Jag tror jag ser Die Hard – Boxen en gång till i stället…och efter det ”The Wire”.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑