Vad jag läste i maj:

Amandas bok – Katerina Janouch
Den dansande djävulen – Martin Widmark
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag – Sara Ohlsson
Vi håller på med en viktig grej – Sara Hansson
Phonephucker – Tanja Suhinina
Att vara med henne – Alex Schulman
Strange Angels – Lili St Crow
Alba – Kristina Hård
Sjöpojken – Kristina Sigunsdotter
Tjärven – John Ajvide Lindqvist
Det yttersta argumentet, del 1 – Joe Abercrombie
Little Darlings – Jaqueline Wilson

Bäst: Läskiga Tjärven, tätt följd av underhållande Det yttersta argumentet. Om ni är några som har börjat följa tv-serien Game of Thrones och vill ha mer fantasy av det mer brutala slaget utan lallande alver kan ni läsa Abercrombies böcker.

Sämst: Strange Angels är en rätt hyfsad och actionfylld urban fantasyberättelse som har ett antal irriterande inslag som sänker den ordentligt. Det är egentligen bara detaljer, men så störande att de ändå påverkar helhetsintrycket.

Det ena är att berättaren verkar helt fixerad vid att hennes nya kompis är asiat (eller rättare sagt halvasiat, blandningen är viktig) och kan knappt säga något alls om honom utan att hänga upp sig på hans ögonlock eller fundera på hur vissa ”half-breeds” blir snygga och andra inte. Helkonstigt.

Den andra är att oskulder inte kan bli varuvlar. Förklaringen är att om man har haft sex ”öppnas” man mot lite allt möjligt, och kan lättare bli smittad av diverse övernaturliga saker. Men nej, nej, nej. Man FÅR inte ge oskulden och/eller den sexuella debuten magisk betydelse. Det är bara för töntigt. Medeltiden vill ha sin idé tillbaka. (Lili St. Crow skulle kanske behöva läsa Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.)

Konstigast: Prosalyriska Sjöpojken har några fina stycken bland många konstiga.

Gulligast: Grafiska romanen Vi håller på med en viktig grej om att växa upp på 90-talet och dyrka Spice Girls. Ska skriva mer om den imorgon.