Läsning pågår

Knatte, Fnatte och Tjatte

När jag har läst om några av Robert Jordans The Wheel of Time-böcker har jag ibland tänkt på namn. Jordans böcker kryllar av hur många karaktärer som helst, men inga av dem heter samma sak (vad jag minns), inte ens de mest oviktiga bakgrundfigurer. Det är inte särskilt realistiskt. Jag känner åtminstone tre stycken Johan bara här i Uppsala. Samtidigt är just namn ett område där det är bra att låta bli att avspegla verkligheten alldeles för noga, eftersom det skulle kunna bli rörigt.

Jag har snart läst ut thrillern Skeppet av Stefán Máni. Bra bok, men namnen är ett litet irritationsmoment. Det är elva personer på båten varav fyra heter något som börjar på Jó. Jón, Jón Karl, Jóhann och Jónas. Efter 350 sidor måste jag fortfarande ibland stanna upp ett ögonblick och fundera på vem som är vem.

6 kommentarer

 1. Nina

  I Paksenarrion-böckerna blir det vid ett par tillfällen lite jobbigt eller förvirrat (i handlingen alltså, inte för läsaren) av att folk heter samma sak, det minns jag som något väldigt charmigt :)

  • Maria

   Det låter bekant när du säger det, men jag kommer inte ihåg vad som hände. :)

 2. Andrea

  Rysk litteratur är fortfarande värst. Alla har minst tre namn och minst ett smeknamn. Så det gäller att hålla ordning på att Jekaterina Alexandrovna, fru Levina och Kitty är samma person (för att ta ett exempel ur ”Anna Karenina”).

 3. Anna (Bokstävlarna)

  I A Song of Ice and Fire återkommer ju samma förnamn om igen hos vitt skilda karaktärer. Söner döps efter hjältar eller lorder eller prinsar, och speciellt i Targaryen-släkten återkommer samma förnamn om och om igen. Men även ett namn som Jeyne dyker upp flera gånger i olika sammanhang. Jag gillar det inslaget, känns väldigt trovärdigt.
  Men i tv-serien har de ändrat på just den saken, Robert Arryn blir där Robin Arryn för att han inte ska blandas ihop med Robert Baratheon.

  • Maria

   Ja, jag gillar det där. Det ger trovärdighet utan att bli rörigt.

  • Sara

   Just namnet Jeyne i A Song of Ice and Fire är något som jag har reagerat på – speciellt nu när det har kommit fram att Charlie Chaplins barnbarn ska spela en Jeyne i nästa säsong av tv-serien… och ingen vet vilken Jeyne det är. (Själv så tror jag att det är Jeyne Westerling).

   Jag vet att Tolkien en gång har sagt att alla hans alver har egna namn, att det aldrig har funnits två alver med samma namn – förutom Glorfindel, som både dör i första tidsåldern i ”Silmarillion” och räddar Frodo i ”Sagan om ringen”. Har för mig att Tolkien till slut löste det där genom att Glorfindel fick en andra chans på något vis och sändes tillbaka till Midgård samtidigt som Gandalf och Sauruman och gänget kom dit.

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑