Tystnad

Läsning pågår

Två punkter jag önskar att jag kunde hålla mig till

Aldrig skriva om böcker jag tycker illa om. För att det är tråkigt att vara negativ. För att fördelen med att skriva utan att få betalt är att kunna välja att skriva om precis vad man vill, och varför slösa den tiden och energin på dåliga böcker? För att det är roligare att lyfta fram det som är bra istället – även om det är svårare att skriva engagerande texter på det sättet.

Aldrig skriva om nya böcker. För att jag är trött på recentismen i det litterära samtalet. För att det är deprimerande att se bra böcker försvinna från hyllorna i handeln så snart som de gör, och att jag inte behöver vara en del av den kulturen. För att så många andra gör det ändå.

Det kommer förstås inte att hända, men jag kan inte låta bli att känna att det skulle göra mig till en lite bättre människa.

3 kommentarer

  1. Fett icke-medhåll! Eller ja, det är tråkigt med fokuset på nytt, nytt, nytt, men i övrigt håller jag mest inte med. ;)

    • Att det är tråkigt med texter om dåliga böcker? (Det är klart att de kan vara väldigt roliga, men jag har allt mer börjat bli ledsen av dem: ”ja, här har någon lagt massa tid på att skriva ett verk. Någon har lagt tid på att läsa det. Uppenbarligen avskydde hen det. Förmodligen förtjänar det inte att tyckas om heller” et cetera.) Eller att det finns hopp om att jag skulle bli en bättre människa?

      //JJ

  2. Är rätt dålig på att följa punkterna, men håller på många sätt med. Få dåliga böcker skriver jag dock om, då jag läser få sådana.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑