Tystnad

Läsning pågår

Internet och novellerna

Jag tycker inte om att läsa skönlitteratur på skärmen, men en sak jag vekrligen uppskattar med internet och läsning är hur mycket mer naturligt det blir att läsa noveller som fristående verk, på samma sätt som man läser en roman. I vanliga fall trycks de i tidskrifter, tidningar, novellsamlingar, antologier – tillsammans med andra texter. Det skapas en konstgjord kontext, inte en som novellen nödvändigtvis var skriven för men i vilken den ändå kommer att läsas, tolkas och bedömas. Novellen är, i allmänhet, ändå ett fristående verk på samma sätt som romanen är det. Den förtjänar att dömas utifrån sina egna kvaliteter, snarare än som en del av ett större verk bara för att den trängs mellan samma pärmar.

2 kommentarer

  1. Allra helst upplästa! klarar inte ljudböcker men just höglästa noveller är gudomligt

  2. Det är därförjag gillar novellix koncept. Köpte några av deras små böcker på bokmässan.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑