Läsning pågår

Signera boken? Skall du inte spilla kaffe i den när du ändå håller på?

Bokhora pratas det om signerade böcker. Liksom Jessica har jag ett par böcker med Neil Gaimans namnteckning, med största sannolikhet signerade vid samma tillfälle – jag och ett gäng vänner passade på att träffas i Stockholm och kikade förbi butiken. Så på rak arm tror jag att de är mina enda signerade böcker, tack och lov. Jag var ung och dum, naiv och okunnig. Jag levde i en signeringsnormativ värld. Jag visste inte bättre.

Det är lite synd, med tanke på att jag tycker om böckerna (Neverwhere och Smoke and Mirrors), och alltid blir en smula irriterad när jag öppnar dem och inser att någon jävla klåpare har kladdat i dem. Må så vara att det är författaren: jag tyckte ändå bättre om dem jungfruligt orörda, innan någon penna satt sitt spår.

Några bekanta har sett lätt förolämpade ut några gånger när de har gett mig sin senaste bok och sagt ”åh, och så skall jag bara signera den” och jag snabbt dragit undan den och sagt ”alltså … jag skulle verkligen uppskatta om du lät bli”, kanske lite för snabbt och oroligt för att hinna formulera mig fullt så diplomatiskt som jag borde, lite för ivrig att rädda böckerna. Men vad skall man göra? De är för unga för att veta sitt eget bästa, som en femåring på väg att få en slarvig tatuering.

Jag vill inte att någon skall kludda ned mina böcker med sin namnteckning. Huruvida någon är författaren eller slumpad person på gatan är nästan helt egalt.

4 kommentarer

 1. Petter

  En av mina vänner ville inte signera ett av sina serielbum som han gett mej – han tyckte det var ett lite löjligt beteende.

  Jag har en signerad Arne Sand. Det är jag ändå lite glad över. Men egentligen tillför det väl inte så mycket till boken.

 2. Johan

  Hah, ja, skulle man nu tycka om signaturer skulle Arne Sands i alla fall vara bland de mest åtråvärda.

  //JJ

 3. Maria

  Fniss. Jag förstår inte riktigt grejen med signeringar, men kan inte påstå att jag är fientligt inställd till dem heller.

 4. Tofflan

  Jag tycker nog att det är lite kul att få böckerna signerade av deras respektive författare, men jag brukar sällan gå på signeringar – jag brukar träffa författarna eller ha nån sorts annan kontakt med dem i stället. Då blir det liksom ett minne med själva ”kråkan” i boken. Kaffespill, däremot, och annat kladd vill jag INTE ha i mina böcker – vare sig det är författarens eller nån annans!

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑