Läsning pågår

Årets sista och första

Jag avslutade 2011 med att läsa The Carrie Diaries av Candace Bushnell. Den handlar om Sex and the City-Carrie som tonåring och jag måste säga att jag gillar sjuttonåriga bok-Carrie mycket mer än vuxna tv-Carrie, men annars vad det typisk slöläsning. Mer om den i ett senare inlägg.

2012 startar med en bättre bok, som jag hittills har läst ungefär 70 sidor i: Jamrach’s Menagerie av Carol Birch. Den tar avstamp i 1800-talets London, där pojken Jaffy efter ett oväntat möte med en tiger på rymmen får jobb hos Jamrach som handlar med djur och prylar från exotiska länder. Där jag är nu är Jaffy några år äldre och ska precis gå till sjöss för första gången, för att följa med på en expedition som ska leta upp en ”drake” åt en rik kund. Jag tror att jag kommer att tycka om att följa med på resan, eftersom Birch kan skriva så här:

Of course, I’d seen a cat before. You couldn’t sleep for them in Bermondsey, creeping about over the roofs and wailing like devils. They lived in packs, spiky, wild-eyed, stalking the wooden walkways and bridges, fighting with the rats. But this cat …
The Sun himself came down and walked the earth.
[…]
Nothing in the world could have prevented me from lifting my hand and stroking the broad damp nap of his nose. Even now I feel how beautiful that touch was. Nothing had ever been so soft and clean. A ripple ran through his right shoulder as he raised his paw – bigger than my head – and lazily knocked me off my feet. It was like being felled by a cushion. I hit the ground but was not much hurt, only winded, and after that it was a dream. There was, I remember, much screaming and shouting, but from a distance, as if I was sinking underwater.

Vilka böcker var sista och första för er?

4 kommentarer

 1. Anna

  Året avslutades med Books of Blood 4 – 6 av Clive Barker och påbörjades med Myths of Origin av Catherynne M Valente.

 2. Andrea

  2011 avslutades och 2012 påbörjades med samma bok, ”De två odjuren” av Elin Holmerin. Jag läser alldeles för lite nuförtiden. Högen med olästa böcker växer mycket fortare än jag hinner läsa ut dem, nu är den tio böcker hög och jag är tveksam till om jag hinner läsa mig igenom den högen i år…

  • Johan

   Du avslutade åtminstone inte året med samma bok som du började det med!

   //JJ

 3. ica

  Som Andrea avslutade och började jag också med samma bok. Tyvärr en dålig: Delirium av Lauren Oliver.

Kommentera

© 2023 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑