Tystnad

Läsning pågår

Nu jävlar

Jag ser att folk avger bokliga nyårslöften. Det har jag också roat mig med några gånger, trots att jag visste att jag inte skulle hålla dem. Det gör jag ju aldrig. Men nu ska jag göra ett allvarligt menat försök att avgifta mig från mitt biblioteksmissbruk. Jag syftar alltså på min ovana att låna hem absurda mängder biblioteksböcker som jag såklart inte hinner läsa. När det är som löjligast kan jag ha en papperskasse full bredvid bokhyllan.

Nu blir det så här: högst fem stycken får jag ha hemma åt gången. Det kan bli en aning svårt med tanke på var jag jobbar, men omöjligt ska det ju inte vara. Det här nyårslöftet har dels att göra med att jag köper massor av bra böcker som bara står olästa och och dels med samma sak som Johan skrev om nedan, dvs. tvångsläsning i olika former. Boklånande är såklart helt frivilligt, men eftersom de ska tillbaka någon gång får låneböckerna i stort sett alltid förtur framför annat som jag också vill läsa och då blir det ett visst mått av ”måste” inblandat i bokvalet och då är det inte lika kul, även om boken är bra och man gärna vill läsa den. Handlar det bara om några enstaka är det inget problem, men om man har råkat dra hem 20 stycken…

(Visserligen lånar jag nästan bara där jag jobbar och kan i teorin låna om böckerna gång på gång, men det är dumt – särskilt om det råkar gälla hyfsat aktuella böcker som borde vara tillgängliga för låntagarna istället för att ligga i en hög i mitt vardagsrum.)

Just nu har jag runt tio hemma och får alltså inte låna mer innan de har minskat med åtminstone hälften. Wish me luck.

6 kommentarer

  1. Jaså det är för att bibliotekarierna lånar alla böcker de jag vill låna aldrig finns inne!? *fniss*

  2. Jag bestämde mig för att inte låna en enda biblioteksbok under en hel månad, av samma anledning. Jag har aldrig läst så många bra böcker på en månad. Det är nog dags att införa något sådant snart igen.

  3. Försökte införa något sådant förra året, men gick väl sådär. Slutade istället med att jag i stort sett inte lånade hem en enda (skönlitterär) bok utan bara läste sådant jag hade hemma. Dock blev det en del facklitteratur läst.

    • Jag skulle inte se det som en dålig sak om jag under en period bara läste sådant jag har hemma. Jag menar, jag har säkert över 300 stycken olästa böcker. Sedan är risken att jag slutar låna helt obefintlig med tanke på var jag jobbar. ;)

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑