Tystnad

Läsning pågår

Veckans novell: ”A Buyer’s Guide to Maps of Antarctica”, Catherynne M. Valente

The 1907 expedition to the Antarctic continent was doubly notable: it was on this virgin crossing that young Nahuel Acuña, barely free of university, lost his right foot to an Orca in estrus, and by simplest chance the good ship Proximidad employed an untested botanist by the name of Villalba Maldonado. Maldonado, himself a recent graduate of no less note than his illustrious shipmate, worked placidly as a cook to gain his passage, having no access to the funding that pursued Acuña through his career like a cheerful spaniel.

Kampen mellan två män (för de verkar alltid vara män) inom samma fält med radikalt olika syn på arbetet är inte ett nytt grepp (Susanna Clarkes Jonathan Strange & Mr Norrell och Daniel Kehlmanns Die Vermissung der Welt är två andra exempel från senare år), men det fungerar. Särskilt om deras öden berättas genom kommentarer till deras kartor. Den här novellen innehåller så mycket av det jag tycker om med Valente: fantasin, det originella genomförandet, språket. Det är inte bara roliga grepp – den är dessutom engagerande.

”A Buyer’s Guide to Maps of Antarctica” går att läsa på Clarkesworld Magazine.

1 kommentar

  1. En av mina favoritnoveller, alla kategorier.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑