Läsning pågår

Doxa

Det finns ingenting sådant som objektivt god litteratur. Vad som räknas som bra läsning är inte gudagivet, skrivet i sten, en naturlag. Alldeles för många diskussioner landar därför i slutsatsen att allt bara handlar om personlig smak – någonting jag skulle vilja hävda är lika felaktigt. Våra gemensamma föreställningar och försanthållanden om litteratur är under ständig omtolkning och omförhandling. De varierar mellan olika kulturer, från plats till plats och tid till tid. Men visst finns de. Ett ord som många litteraturdiskussioner jag ser på nätet skulle kunna ha användning för är doxa.

Med risk för att förenkla till den grad att jag våldför mig på begreppet, så är doxa de (outtalade) saker människor i en kultur eller ett sammanhang håller för sanningar. Man skall inte tortera kattungar. Allmänbildning är värt att eftersträva. Svensk livsmedelshantering är att lita på. Vi har idéer om vad som är god litteratur, egenskaper som kanske inte ens prioriteras i läsningen hos en majoritet av befolkningen men som omfattas av personer vars ställning tillåter dem att hävda någon form av tolkningsföreträde: kritiker, litteraturvetare, många författare. Det finns en syn på delar som stil och personporträtt. Den är ungefärlig, lite luddig i kanterna, och tolkningen av hur enskilda verk förhåller sig till den kan skilja sig åt markant, men den finns. Det ena ordet är inte lika mycket värt som det andra. En litteraturform kan bygga sin egen doxa, som den kategoriserade science fiction-litteraturen i särskilt USA gjorde under nittonhundratjugotalet och ett par decennier framöver – men som med tiden allt mer har kommit att närma sig världen utanför gettot. Litterär doxa förändras: se bara på hur vi sedan romantiken lyfter fram originaliteten som en av de egenskaper som konsten allra mest bör eftersträva, och jämför med litteratursynen några hundra år tidigare. Den behöver inte omfattas av alla. Men, återigen: den finns. Att reducera precis alla uttalanden om litteratur till personligt tyckande och olika smak kan för all del vara diplomatiskt, men det tar udden ur diskussionen, gör den harmlös och ointressant.

Doxa är en mänskligt skapad sanning, föränderlig, opålitlig och inte nödvändigtvis positiv. Likväl är det någonting vi måste eller åtminstone bör förhålla oss till. Visst är smaken delad, men begrepp som god litteratur har, på gott och ont, faktiskt en större innebörd än så.

2 kommentarer

  1. Olov L

    Tack för introduktionen till ett mycket användbart begrepp! Det är snudd på obegripligt att jag inte stött på det tidigare – eller åtminstone inte lagt det på minnet…

    • Johan

      Tydligen stöter man inte ens på det i litteraturvetenskaplig grundutbildning, eller åtminstone inte de personer jag har talat med. Däremot är det en grundbult i retorikteorin, så alla som har läst minst en termin retorik bör vara bekanta med begreppet.

      //JJ

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑