Alla borde förstås läsa – och bli medlemmar i – Catahya, men av omtanke om de stackars vilsna själar som ännu inte insett det, en liten samling litteraturnyheter därifrån från den senaste tiden. Jag har inga planer på att göra det här regelbundet, så lär er att kika in där istället om ni tycker att det verkar intressant.

Kurs om rysk science fiction och fantasy i Uppsala. Uppsala universitet ordnar en sommarkurs som, om jag tyder informationen rätt, även skall gå som distanskurs på kvartsfart vårterminen 2013.

Arne Sjögrens minnesfond. Science fiction-fanen och novellförfattaren Arne Sjögren som nyligen avled har testamenterat 300 000 kronor som dels skall gå till novelltävlingar och dels till personer som gjort värdefulla saker för svensk science fiction eller den Göteborgsbaserade sf-föreningen Club Cosmos.

Fantasy och science fiction i kandidatuppsatser från Lund. Ett gäng nya kandidatuppsatser i engelska från Lunds universitet handlar om fantasy eller science fiction.

Science fiction-workshop i Umeå. Umeå universitet anordnar science fiction-workshop i april.

Intervju med Coltso i Svensk Bokhandel. Ola Wallin, som ligger bakom Ersatz och Coltso, intervjuas i Svensk Bokhandel om att ge ut rysk science fiction och fantasy. ”Är det en våg? Jag skulle snarare tala om en långsam landhöjning”, säger han apropå talet om en fantasyvåg.

Åcon populärt. Science fiction-kongressen Åcon på Åland, med Catherynne M. Valente som hedersgäst, riskerar att nå taket för antalet medlemmar man faktiskt kan ta in. Med tre månader kvar till kongressen har den fler medlemmar än den brukar ha när den öppnar.

New Scientist gör sf-tidskrift. Ny brittisk science fiction-tidskrift, med många tunga namn i första numret, från personerna bakom New Scientist.

Årets Nebulanomineringar. Nomineringarna till Nebulapriset, ett av den engelskspråkiga sf-världens tyngsta priser.

Bokprat i Uppsala 21/3. Upsalafandoms bokcirkel tar nästa gång upp Cat Valentes Deathless. Alla som vill komma är välkomna.

Antologi från Mitrania. Redaktionen bakom nu nedlagda tidskriften Mitrania ger ut antologi som blandar favoriter ur tidskriften med nytt material.

A Memory of Light ute 8/1 2013. Robert Jordans evighetsserie The Wheel of Time kommer slutligen att färdigställas i januari, då seriens sista del – som skrivits klart av Brandon Sanderson efter Jordans död – ges ut.

Stefan Ekmans avhandling publiceras av Wesleyan. Fantasyforskaren Stefan Ekmans doktorsavhandling, som behandlar kartor och miljö i fantasylitteratur kommer att publiceras av Wesleyan University Press.