Tystnad

Läsning pågår

Läsbelysning

Jag var hos mina föräldrar i fredags och när jag gick in i mitt gamla rum, slängde en bok på sängen och tände sänglampan blev jag, fånigt nog, tvungen att stanna upp bara glo en liten stund. Där var det ju, mitt saknade. Mysläsljuset!

Den där fula, rosa sänglampan, som jag har haft sedan jag var en liten plutt, med en glödlampa i. Som gjort för att man ska vilja slänga sig där och läsa i timmar. Det är sorgligt att säga det, men det finns fan inget ställe hemma hos oss som har optimal läsbelysning. Ställen som är tillräckligt ljusa? Ja. Ställen vars ljus känns inbjudande? Nej.

Dessa lågenergilampor. Jag har fortfarande inte vant mig. Jag blir fortfarande besviken när jag går in i ett rum och tänder lampan och förväntar mig något varmt och mysigt men istället får något tråkigt korridorsblörk.

10 kommentarer

  1. Håller helt med dig där. Jag saknar också det där mysiga nästan mörkgula ljuset som bringer en fram till barndomen. Kan dom inte göra miljölampor som lyser lite som dom gamla?

    • Eller hur! Ibland undrar jag om vi inte bara har köpt ”fel”, att det egentligen finns trevligare lågenergilampor. Det finns det säkert, bara man vet vad man ska titta efter.

  2. Jag har seriöst övervägt att måla någon av mina lampor gula och se om det hjälper. Men jag har några som jag tycker fungerar rätt bra. Och så har jag kvar ett par gamla glödlampor. Även om en gav upp i går.

    //JJ

  3. Åh, vad nostalgisk jag blev. Precis en sån där lampa hade jag också när jag var liten. Angående att läsa i riktigt mysigt ljus nuförtiden så funkar nog bara stearinljus!

  4. vad mysigt det ser ut! :)

  5. Det finns riktigt trevliga lågenergilampor med varmt och behagligt ljus. Man måste bara ta sig till någon bra elaffär och fråga efter dem. Av någon anledning är det de bara de hemska varianterna med obduktionssalsljus som går att få tag på i vanliga butiker.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑