Läsning pågår

Mästaren Ma och kontexten

Willy KyrklundI går föreläste jag på ett frukostseminarium, åt lunch med ett par vänner och hade ett möte sen eftermiddag. Eftersom det är svårt att fylla en dag med dessa tre aktiviteter ägnade jag den huvudsakligen åt att sitta på olika bibliotek och läsa böcker av Willy Kyrklund, som jag tidigare bara hade läst något enstaka verk av.

Min personliga favorit är utan tvekan Mästaren Ma, som är en av de roligaste böcker jag har läst på länge. Den består av mästarens ord – ibland ett par meningar, ibland en sida – följt av en kommentar av Yao, mästarens hustru som bidrar med personliga minnesbilder, och av Li, som torrt söker förklara eller motsäga någonting med andra källor och sällan har någonting till övers för vad Yao säger. Kommentarerna skapar en berättelse om Ma, hans öde, liv och omgivning.

Kyrklund studerade bland annat sinologi; han var uppenbarligen förtrogen med de klassiska kinesiska moralfilosofiska verken och den tillhörande kommentarstraditionen. Säkerligen mer så än undertecknad. Kanske är det också en roman som om inte kräver så önskar åtminstone en ytlig (för det är formen, snarare än innehållet, som han leker med) bekantskap med det material som inspirerade Kyrklund. Mästaren Ma är en ömklig figur, feg och självisk, men det är inte bara i kontrasten mellan Mazis ord och Yaos och Lis tillägg som humorn uppstår, utan även i kontrasten mot de klassiska kinesiska verken.

4 kommentarer

 1. Maria

  Haha, jag älskar att den här bloggen är så schizo.

  Du: ”bla bla de klassiska kinesiska moralfilosofiska verken bla bla”

  Jag: ”Åh kolla, fint omslag.”

  • Johan

   Och Daniel sitter i ett hörn och ser söt ut och håller käften.

   //JJ

 2. Jenny B

  Tack för recensionen! Den här boken hamnar på min läslista. Sådan intelligent humor gillar jag verkligen. Skriver Willy Kyrklund ofta med humor, eller är den här boken unik i hans produktion?

  • Johan

   Det finns genomgående en underfundig humor och ironi i det jag har läst av Kyrklund. Samtidigt brukar väl svärtan i hans författarskap kanske lyftas fram oftare än humorn, men de är ju inte i motsatsförhållande till varandra.

   Den här texten koncentrerar sig för övrigt väldigt mycket på en ensam aspekt av Mästaren Ma. Visst är den rolig, men även tänkvärd. Man bör inte läsa den och tro att den bara skall vara underhållande.

   //JJ

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑