Jag kikade in på The Pinocchio Theory för första gången på ett tag och hittade det här intressanta inlägget om Oxford Unviersity Press, som enligt uppgift där skall ha gått över till att skriva in i sina kontrakt att författare som bidrar till deras verk fungerar som anställda – vilket innebär att upphovsrätten inte tillhör dem, utan förlaget. Blogginläggsförfattaren var inte road.

Relaterat: ett memo från Harvards universitetsbibliotek som konstaterar att biblioteket i längden inte kommer att kunna betala för tillgången till akademiska tidskrifter, eftersom vissa av dessa dessa på kort tid blivit så mycket dyrare. Det finns ett växande motstånd inom akademin mot flera av de stora tidskrifterna, som lever på att forskare gratis delar med sig av sitt material och gratis hjälper till att granska andras, samtidigt som företagen bakom tar ut höga avgifter för tillgången till artiklarna.