Tystnad

Läsning pågår

Att hitta till Antikvariat X: ett resereportage i bilder

När jag var hemma hos mina föräldrar i Vänersborg, civilisationens vagga, passade jag även på att kika in hos Antikvariat X. Det är inte det att det är svårt att ta sig dit – man måste bara finna det. Liksom Isla de Muerta kan endast de som redan vet var Antikvariat X ligger hitta dit.

Man tar sig några hundra meter bort från centrum och svänger in mot vad som ser ut att vara ett hamnområde. Varför ser det ut som ett hamnområde, kanske någon frågar? Det beror på att det är ett område som ligger vid hamnen.Ganska snart kommer man hit.

Det är den gamla lokalen, där antikvariatet låg för ett antal år sedan.

Där ligger det inte längre. Men några skyltar kan man förstås kosta på sig. Utifall att någon skulle leta. För säkerhets skull. Det vore onödigt om ett par personer skulle gå vilse, så att man tappade hälften av dagens kunder.

Antikvariatet ligger i källaren till någon form av träningslokal. Har du väl kommit så här långt är det bara att gratulera: du har funnit vägen.

Det var betydligt bättre ordning nu än sist jag var där, för ett halvår sedan.

Men en och annan banankartong finns fortfarande att rota i om man föredrar.

Det är någonting speciellt med antikvariat som nästan automatiskt förvandlar dem till labyrinter. Snälla antikvariatsägare skyltar därför tydligt så att kunderna vet hur de skall hitta ut och hem.

Helst utan huvudskador.

(Notera att den här bilden också har fångat antikvaritets andra kund under den tid då jag var där.)Science fiction-tidskrifter: nyare amerikanska och äldre svenska. Antikvariat X bjuder på både och.

Bakom disken (obevakad, eftersom ägaren stod och pratade kinesisk teknikutveckling med antikvariatets andra kund. Jag lyckades låta bli att lägga mig i). Sedan köpte jag mina tidskrifter och min bok och skulle gå därifrån. Det drog bara ut tio minuter medan samtalet gick från rykten om en svensk översättning av Finnegans Wake till de svenska Jack Vance-översättningarna till H.P. Lovecraft som actionhjälte.

Jag tycker om speciella antikvariat. Antikvariat X är ett av de allra mest speciella jag känner till.

5 kommentarer

 1. Å, jag känner att jag snart måste ta mig dit igen. Nämnas kan också att det är ett antikvariat där man kan göra riktigt seriösa fynd. Som muminböcker i originalutgåva för 25 kronor styck.

  • Johan

   6 juni 2012 at 22:25

   Och att allt är lite billigare än man tror, eftersom ägaren tillämpar någon form av mängdrabatt som det inte görs någon reklam för och som jag inte riktigt vet hur den fungerar. Jag samlade ihop böcker och tidskrifter för 155 kronor och betalade 110 kronor.

   //JJ

 2. Ser ut som ett riktigt fantastiskt ställe, som en dröm nästan. Tack för visningen!

 3. Ojojoj! Hit måste jag åka! Vänersborg är ju inte såå långt från Göteborg så en tråkig sommardag åker jag. Ska bli mycket spännande!

  • Johan

   6 juli 2012 at 13:41

   Mindre välsorterad än Göteborgs bästa antikvariat, men betydligt billigare, skulle jag säga. Väl värt ett besök! Och nej, absolut inte så långt. Jag har pendlat den sträckan.

   //JJ

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑