Läsning pågår

Forna tiders visdomar: böcker och bakterier

Apropå det här med låneböcker och bakterier, som forna tiders läsare tydligen oroat sig mycket över.

En tysk undersökning av smittorisk från papper har visat, att sedlar innehåller 30 smittfrön per kvcm, medan böcker har 1 per kvcm på bandet och 0,5 på bladen, allt i genomsnitt. I en bok som hade lånats 175 gånger fann man mellan 0,2 och 3,4 bakterier per kvcm på olika ställen. Något samband mellan smittofrön å ena sidan, ålder, nedsmutsning och nötning å andra sidan kunde inte påvisas. Dagsljus nedsatte bakteriernas virulens i påtaglig grad. Faran av att läsa lånade böcker skulle alltså i detta avseende vara mindre än man kanske vore böjd att gissa och bara tiondelen av att umgås med pengar. Köp mera böcker!

Ur Bokvännen 2/1955.

1 kommentar

  1. Nike Bengtzelius

    ”Smittofrön”, hihi ^-^

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑