Jag har flyttat och håller på att packa upp de sista bokkartongerna. Av någon anledning råkade jag hitta ett gammalt fanzine vi i Upsalafandom gjorde en dag våren 2007 – innan jag egentligen hade hunnit flytta till staden. Jag tycker egentligen att det är väldigt tråkigt med filmatiseringar av böcker, och ser nu för tiden nästan aldrig sådana av litteratur jag redan har läst, men 2007 fanns det uppenbarligen minst ett undantag.

I denna filmatiseringens tid är det en skam att ett av de stora svenska litterära verken fortfarande inte har lämnat sin bokstavspuppa och fått liv även i de rörliga bildernas värld. SAOB bara ligger och väntar: ett historiskt verk av tidigare oanade höjder, en fransk-tysk invasion, en leranimation, ett kostymdrama. En stor och högljudd fanbase som efter att ha följt bok efter bok skulle gå på bion minst ett tiotal gånger, köpa DVD-boxarna, actionfigurerna, plastleksakerna.

Och fan ta dem om filmen avviker från böckerna.