Läsning pågår

Tidiga Astounding Stories

Den moderna science fiction-litteraturen, så som den oftast ser ut när vi läser den i dag, tillbringade stor del av sin barndom i de amerikanska novelltidskrifterna, där den skapade sig ett helt eget litterärt fält: ”egna författare, läsare, redaktörer, kritiker, tidskrifter, förlag – och sin egen litteratursyn, där idéerna och spekulationerna stod i fokus och spelade en mycket större roll än stil och psykologiska porträtt”, som jag uttryckte saken i en essä för några år sedan. John-Henri Holmberg talar till exempel gärna om den tidiga sf-litteraturen som ett getto. Nu ligger (tack vare förvirrade amerikanska upphovsrättslagar, förmodar jag) ett gäng av en av de allra viktigaste tidiga tiskrifterna, Astounding Stories – som med tiden kom att byta namn till Astounding Science Fiction – uppe på Project Gutenberg.

Det är kanske mer intressant ur ett litteraturhistoriskt perspektiv än som nöjesläsning.

Men det är litteraturhistoriskt intressant nog.

1 kommentar

  1. Boktjuven Ingerun

    Kul!

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑