Tystnad

Läsning pågår

Bob Dylan, Jan Guillou och Nobelpriset

Nobeltiderna närmar sig och hos oddsbolagen går spelen varma. Hos spelbolaget Unibet är den kinesiske författaren Mo Yan favorit till att tilldelas litteraturpriset.

I förra veckan dök Bob Dylan upp på andraplats på spelbolaget Ladbrookes lista över litteraturprisfavoriter. Etta på listan låg den japanske författaren Haruki Murakami.

[…]

Man får leta längre ned i listan för att hitta svenska Nobelpriskandidater. Högst upp bland svenskarna ligger Jan Guillou som ger 25 gånger pengarna tillbaka. För den som vill spela med större risker finns alltid Zlatan. Fotbollsstjärnan ger 150 gånger pengarna tillbaka.

”Mo Yan favorit till litteraturpriset” (DN). Det finns säkert goda skäl till att Ladbrokes har så låga odds på Bob Dylan. Det lurar kanske folk som inte vet så mycket om litteratur att han på något sätt är en kandidat så att de sätter pengar på någon som Ladbrokes vet rimligtvis inte har större chans än mina krukväxter. Att Jan Guillou, med bara något sämre utsikter att tilldelas årets Nobelpris i litteratur än Kalle, 3, som nyligen bekantat sig med begreppet färgkrita, skulle ge tjugofem gånger pengarna och vara den mest sannolika svenska kandidaten är förstås ett rätt kul skämt.

Men hur blev det kulturjournalistik?

2 kommentarer

  1. Johan

    25 september 2012 at 12:17

    Problemet är ju inte ens att det är dålig journalistik, utan att det är att springa spelbolagens smustiga ärenden och lura folk att slänga sina pengar på osannolika kandidater Ladbrokes.

    //JJ

  2. Vad sägs om de som FORTFARANDE säger att Astrid borde få det? Jag har till och med hört Stieg Larsson som förslag, och sen blir jag kallad litteratursnobb (hahahaha!) när jag säger att det inte är så Nobelpriset är tänkt att fungera. Min önskekandidat är alltid Don DeLillo, men det blir nog inte av.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑