Tystnad

Läsning pågår

Genrer, kategorisering och sådant

Jag kan inte låta bli att känna att The Great Gatsby inte riktigt passar in i sällskapet.

(Jag har för övrigt svårt att bestämma mig för om jag tycker att A White Cougar Christmas är en lite rolig titel, eller bara fruktansvärd.)

4 kommentarer

 1. Svår grupp att kategorisera! Ska en bok klassas som romantik bara för att den innehåller en romantisk historia eller ska den vara av Harlequin- typ för att den ska klassas som romantik?
  The Great Gatsby har jag inte läst men känslan är väl att den kanske mer platsar bland klassiker än romantik.. Borde läsa den!

  • ”Klassiker” är förvisso en kategorisering jag egentligen tycker hjärtligt illa om, och som dessutom rör sig lite på ett annat plan än ”romantik”: den kan vara både och, liksom. Men den romantiska berättelsen (i den här betydelsen, alltså, och inte kopplat till romantiken som period) kräver inte bara en kärlekshistoria, utan även en viss typ av berättande och kanske framför allt begränsningar på hur slutet får se ut.

   Om Peter och Kalle är jättekära i varandra och allt är gulligt och fint och rosenrött fem sjättedelar genom boken och sedan blir Peter påkörd av en lastbil och dör och Kalle ägnar de tjugo sista sidorna åt att gråta vid hans grav faller berättelsen utanför de förväntade ramarna. Således passar The Great Gatsby inte riktigt heller in.

   • Fast där har du ju temat till en av de romantiska chic-lit böcker med lite mer substans som förra året gjorde storsuccé på marknaden och sen blev filmatiserad :) Bilolyckan inräknad! Den var inte Harlequin-romantik, men helt klart att jag skulle kategorisera den som romantisk.

    Jag tror att Harelquin har så tydliga regler att den borde få ha en egen tydlig genre, medan ordet romantik på någotvis begränsas av att den ska täcka samma genre-bestämda böcker som Harlequin.

    Sen känner jag att ”klassiker” är som ”barnbok”, det är så övergripande att det blir menlöst. Den ena refererar bara till när den skrivits och den andra till vem man anser vara tilltänkt läsare. Ingetdera är en genrebenämning som faktiskt refererar till bokens innehåll.

 2. Klassiker kan ju också vara en svår genre. Vad är en klassiker?

  Jag håller med dig, det är svårt att kategorisera. Men på det temat du tar upp, brukar inte Love Story anses som en av de största romatiska filmerna någonsin? Och vad ska man kalla romantiska böcker med sorgligt slut? De kanske mer kan klassas som romantik då, i den klassiska betydelsen. De slutade ju inte alltid lyckligt.

  Fast egentligen vet jag ju inte vad jag pratar om. Jag är jättedålig på att placera in böcker i genrer.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑