Tystnad

Läsning pågår

Läsplattor och sidantal

En intressant skillnad mellan att läsa på en läsplatta och att läsa en pappersbok är att den ständiga medvetenheten om hur långt jag har läst i stort sett försvinner. Jag misstänker att jag inte är ensam om att ha irriterande bra koll på att nu är det en fjärdedel av boken kvar, nu är det bara några få sidor. På läsplattan känns det snarare som att texten bara fortsätter och fortsätter i evigheter – tills den tar slut, såklart.

Det är inte så att informationen saknas. På plattan jag hade med mig över julen står det exempelvis 35/163 längst nere i hörnet och det finns även en linje som visar hur stor del av boken man har avverkat. Men det är som att det inte spelar någon roll, kanske för att det inte är lika påtagligt som att se bunten av sidor som man håller i bli tunnare. Eller så är det kanske bara en vanesak. Kanske kommer siffrorna längst nere i hörnet att börja spela större roll efter ett tag, men jag hoppas faktiskt inte det. Det är ganska skönt att slippa den där medvetenheten. Jag är i texten tills jag inte är det längre, utan att bry mig om några tredjedelar eller sidantal.

8 kommentarer

 1. Det beror förstås på hur läsprogrammet är implementerat. När jag läser på min iPad (som jag gör med de flesta böcker) räknar den om sidantalet beroende på textstorleksvalet, medan min ebokläsare visar vilken sida man är på baserat på bokfilen, som om den är bra motsvarar pappersutgåvan.

  En annan sak är att medan längden på boken kan maskeras, är det (igen om boken är bra formaterad) lättare att hitta bland kapitel och sektioner, och därmed få grepp om bokens struktur.

 2. Jag har också stenkoll på var jag är i boken när jag läser fysiska böcker, och även om det är skönt att inte riktigt kunna ha det på samma vis när man läser på plattan, så saknar jag det lite grann. Jag gillar att faktiskt se resultatet av min läsning, hur knäppt den än låter – på plattan känns det lite som om man bara läser och läser utan att faktiskt komma någon vart, och det stör mig lite. ;)

  • Tommy Persson

   2 januari 2013 at 02:31

   Jag håller med om detta och det tog mig lång tid att vänja sig. Man får en sämre känsla för att man läst något i en ebok då man inte känner de fysiska sidorna. En annan sak är att man behöver veta hur långt man kommit i boken och dessa totala längd för att tolka det man läser. Är man i slutet tolkar man saker på ett annat sätt en när man är i början. Och när jag hade en läsare som inte visade ordentligt totala längden på verket så var detta mycket irriterande. Jag fick bara se % läst vilket inte fungerade alls om du inte vissta om boken var 200 sidor eller 1000 sidor.

   • ”En annan sak är att man behöver veta hur långt man kommit i boken och dessa totala längd för att tolka det man läser.” Bra poäng. Om man bara ser % blir det ju problematiskt. Min platta visar sidnummer, däremot.

  • ”på plattan känns det lite som om man bara läser och läser utan att faktiskt komma någon vart”

   Haha. Ja, det kan kännas lite så. Det är intressant och jag undrar om det bara beror på ovana och det känslan kommer att försvinna sedan.

 3. Jag kan absolut hålla med. Sidantal är något jag räknar religiöst när jag har en bok i handen men när jag läser på min läsplatta tänker jag inte alls på det. Ibland tittar jag på den lilla linjen men det är mest för att plattan är ny och spännande för mig :-)

  • Intressant att det är flera som upplever det så. Jag var inte alls beredd på skillnaden. Men som sagt, tycker jag att det är skönt att slippa stenkollen på sidorna. :)

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑