Tystnad

Läsning pågår

En varg söker sin pod

Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli har i samarbete med Expressen Kultur en podcast med det fantastiska namnet ”En varg söker sin pod”. Jag lyssnade på första avsnittet någon gång innan jul och jag och sambon gav varandra ett antal WTF-blickar över köksbordet. Första intrycket var inte så bra, kan man säga. Ganska underhållande, men alltför fnissigt, flamsigt och rörigt. (Innan jag klagar vidare kan jag ju säga att andra avsnittet, som handlade om The Hobbit, och tredje avsnittet, om Girls, vithet och bristen på svarta karaktärer i tv-serier, var mycket bättre.) Dessutom sades det en del sunkiga saker.

Ämnet för den första delen var Stig Larssons självbiografi När det känns att det håller på ta slut. De sa säkert något intressant om den, men det enda som faktiskt fastnade i minnet på mig var olika varianter av utseendesnack – tydligen var han snyggare när han knarkade.

En episod i boken är att Stig Larsson binder och piskar en ung kvinna och har analsex med henne och hon börjar gråta. Det här har nämnts i en och annan intervju med Larsson och han har sagt något i stil med att han hade tur att hon inte anmälde honom, men hon ville egentligen. ”Tjejer vill en sak men säger något annat.” Trevlig kille, det där.

När Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli tar upp det så börjar de prata om att de har svårt att föreställa sig att en person som ser ut som Larsson kan göra en sådan sak, för han ser numera ut som en liten tant. De återkommer till det åtminstone en gång till i skämtsamma toner och en av dem (jag minns inte vem) säger att hon inte ens tror att det hände, utan hon tolkar det på samma sätt som när hon hör äldre människor prata om vad som hände förr och saker de gjorde när de var unga, fast det de berättar inte är sant utan en rejäl överdrift.

Vad som verkligen hände vet ju ingen som inte var där, men allt jag kunde tänka på att en kvinna kanske blev utsatt för ett övergrepp, eller åtminstone hade en obehaglig upplevelse (ledtråd: gråt), och där sitter de i sitt radioprogram och fnissar om det för att göra sig lustiga över Stig Larsson, som om tjejen var helt irrelevant i sammanhanget. Fräscht, verkligen.

2 kommentarer

  1. Ush. Det är sorgligt att till och med kvinnor (Liv Strömqvist!!) kan sitta och skratta bort en anna kvinna som ett irrelevant objekt i en historia som berättas som verklig i en själbiografi och menar att det inte har hänt bara för att de själva säger det. Det är väl bara Larsson själv som kan veta vad som är sant eller inte? Först; visst, han kanske överdriver fakta i sin bok, men varför skulle han göra det? Och för det andra rättfärdigar inte det att man skrattar bort en annan människas missöde på det viset!

  2. Och hela skiten om hur man kan avskriva en uppenbart traumatisk episod i en persons liv, utifrån att den som diskuterar det inte anser att förgriparen ser ut som en våldsverkare är rent vidrigt.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑