Läsning pågår

Emil i Lönneberga firar femtio

Emil i Lönneberga fyller gubbe, skriver Karin Ullberg och meddelar att han förmodligen var den av Astrid Lindgrens gestalter som stod författaren närmast. Hennes ”mest älskade busfrö”, kallas han. Som så många andra barn som vuxit upp i Sverige stötte jag förstås också på Emil i Lönneberga, förmodligen någon gång runt femårsåldern.

Vad jag avskydde det lilla aset.

Jag tror faktiskt inte att jag någonsin har tyckt så illa om en litterär figur som jag tyckte om Emil. Sannolikt beror det mer på att jag var fem år än att han egentligen förtjänade det, men jag har aldrig helt lyckats skaka av mig det och inse vad som gjort honom så populär. Mitt mycket yngre jag tålde honom helt enkelt inte. Mest, tror jag, irriterade jag mig på att han så uppenbart saknade konsekvenstänkande. Visst, han kanske ville väl, men vad hjälper väl det om man över huvud taget inte tänker sig för och därför om och om igen ställer till det för sin omgivning? Och han lärde sig ju aldrig. Den idioten.

Mitt femåriga jag var kanske inte fullt så förlåtande som man skulle ha kunnat önska.

5 kommentarer

 1. Nike

  Spännande! Själv tyckte jag att Emil var BÄST av alla Astrid Lindgren-figurer, guuud så jag skrattat. Hade däremot jättesvårt för Karlsson på taket. Och som jag har förstått det är det många som haft svårt för Pippi. Intressant det där, att våra mest älskade barnbokskaraktärer också kan vara väldigt hatade av många.

  • Johan

   Jag läste inte så värst mycket Astrid Lindgren över huvud taget, och hade inget stort förhållande till hennes författarskap egentligen.

   //JJ

 2. Arina

  Jag måste erkänna att jag inte läste så mycket Lindgren som barn. Det är genom tv-serierna och filmerna jag blev bekant med hennes figurer. Det var först när jag blev äldre och började läsa för mina syskon som jag läste om Emil men jag störde mig inte alls på honom.

 3. How hollow heart and full

  Jag har alltid gillat Emil i Lönneberga. Han gör en hel rad tvivelaktiga (impuls)val men det är en bra berättelse :)

  Jag läste något om att om Emil hade varit en riktig pojke på 2000-talet skulle han ha fått diagnosen ADHD.

 4. Maria

  Jag minns inte om jag hade någon åsikt om Emil som barn. Däremot gillade jag Ronja och Pippi.

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑