201311_mondo

För ett tag sedan startade Adlibris en separat sida för e-böcker och nedladdningsbara ljudböcker, Adlibris Mondo. Jag bekantade mig med den för några dagar sedan och blev ganska frustrerad.

Adlibris Mondo ser ju ren och snygg ut och är mobilvänlig och lättanvänd när det gäller vissa saker, men däremot är den inte särskilt användarvänlig när man ska, tja, hitta saker. Man göra en enkel sökning, men man kan inte sortera eller filtrera sina sökresultat på något sätt. Vill man göra det får man söka på vanliga Adlibris istället. (Dock pluspoäng för att man kan se i träfflistan vilka e-böcker man redan har.)

De begränsade sökmöjligheterna är inget jätteproblem eftersom man kan använda vanliga Adlibris. Vad som är värre är att det är hopplöst att hitta i sitt eget bibliotek om det är stort. När jag hade köpt några nya e-noveller klickade jag glatt in på sidan ”Mitt bibliotek” för att ladda ner dem. Jag hade väntat mig att det skulle vara enkelt att se vilka som var senast inköpta, vilket ju var fallet på gamla Adlibris.

Men nej. Man kan inte sortera sina köpta e-böcker efter inköpsdatum eller författarnamn eller något alls. Jag fattar inte ens vilken ”ordning” det är på standardläget. Det är i alla fall inte bokstavsordning, utgivningsordning eller inköpsordning. Det verkar inte vara någon ordning alls. Istället får man sitta och läsa på omslagsbilderna för att hitta rätt böcker att ladda ner, vilket väl är ok om man har 10 stycken men mindre ok när man har 43.

Användarvänlighet. Ni kanske skulle slå upp det.