När Maria slutar skriva om sf-kongresser hon är med och arrangerar är det dags för mig att ta över, antar jag. Nästa sommar (25–28 juni) är jag med och ordnar Archipelacon, en internationell sf-kongress i Mariehamn. Den kommer huvudsakligen att vara på engelska, men det kommer även att finnas programpunkter på svenska och finska. Hedersgäster är Karin Tidbeck, Johanna Sinisalo och George R.R. Martin, men det kommer förstås finnas massa andra människor som också har bra och intressanta saker att säga. Det verkar som om Archipelacon har potential att bli den mötesplats för nordisk, och nordeuropeisk, science fiction och fantasy som vi hoppades att den skulle kunna vara.

Logga för Archipelacon

Det skall bli intressant att se hur många som dyker upp. Mariehamn ligger å ena sidan tämligen isolerat, å andra sidan är det nästan gratis att ta sig dit om man väl har tagit sig till säg Stockholm eller Uppsala. Vårt mål är åtminstone 500 medlemmar. Vi har redan kommit upp i 250, så det känns inte som om det skall vara särskilt svårt att nå. Media särskilt i Finland har uppmärksammat kongressen, med artiklar och inslag i Hufuvdstadsbladet, YLE, Helsingin Sanomat och en lång rad andra tidningar och andra nyhetskällor. Nyheten ur deras perspektiv är att George R.R. Martin kommer till Finland. Att omvärlden väljer att lägga så stort fokus på en av tre hedersgäster är lite av en utmaning för oss – vi var medvetna om att det var så det skulle bli, men för oss är det viktigt att lägga lika mycket strålkastarljus alla tre, som alla är utmärkta författare (även om jag personligen uppskattar det mesta annat Martin har skrivit mer än A Song of Ice and Fire).

Kom gärna dit. Jag ser inga skäl till varför det inte skulle bli en mycket bra helg.

Och om du tycker att det är ett bra initiativ, och vill ge lite uppmuntran till de människor som obetalt sliter i mer än ett år för att fixa det, finns det några saker du kan göra. Om du hade tänkt komma, köp ditt medlemskap (allt som behövs, utöver resa och sådant då) så tidigt som möjligt. Det hjälper vår planering mer än de flesta inser. Om du använder Facebook, gå med i vårt event där och bjud in vänner som skulle kunna tänkas vara intresserade. Länka till oss och tala om att vi finns. Att man har annat roligt för sig är en bra anledning till att inte komma till Mariehamn. Att man inte kände till kongressen är en dålig.