Jag har blivit taggad flera gånger i den där utmaningen då man ska lista tio böcker som har ”stayed with me” eller betytt mycket för en. (Eller, som i Johans inlägg, format en som läsare.) Som för flera andra består listan till stor del av böcker jag läste för första gången i åldern 10-17 vilket inte är så konstigt.

Trollkarlen från Övärlden – Ursula K LeGuin
Det osynliga barnet – Tove Jansson
Farornas väg – Robert Jordan
Lövhäxan – Susan Cooper
Imorgon när kriget kom – John Marsden
Dracula – Bram Stoker
The Firebrand – Marion Zimmer Bradley
Tyngd – Jeanette Winterson (Eller Fyrväktaren. Svårt att välja.)
Swamplandia! – Karen Russell
Vägen – Cormac McCarthy

En lustig grej är att både Det osynliga barnet och Lövhäxan var böcker jag fick i present och upplevde som mest ganska konstiga första gången jag läste dem. (När det gäller Det osynliga barnet var jag väl helt enkelt för liten för att begripa mig på den.) Men de väckte uppenbarligen något, eftersom jag återvände dem när jag hade blivit lite äldre, och lite äldre, och lite äldre.