Läsning pågår

Var ska den jäkla boken stå?

Jag läste en artikel om YA i Höstens böcker och funderade på den här biten:

201508_kat

Även om jag tänker anta att det tråkiga och enögda beteende som beskrivs inte är representativt för biblioteksfolk i allmänhet (inte alla bibliotekarier, hoho), så förstår jag ju ändå varifrån det kan komma. Ibland blir jag lite trött på det kategoriska sätt att se på litteratur som till viss del är en praktisk nödvändighet på jobbet. Jag skulle knappast ha blivit bibliotekarie om jag hade något emot att sortera saker (heh), men det ständiga kategoriserandet blir som sagt ibland tröttsamt. Barn eller vuxen, fack eller skön, här eller där, hit eller dit, bu eller bä. Herregud, kan vi inte bara lägga dem i en stor hög istället? Som bibliotekspersonal (och bokhandelspersonal) är man ju begränsad av det fysiska rummet man arbetar i och det leder lätt till att titta lite snett på sånt som inte är lättplacerat. Inte för att man nödvändigtvis vill att böcker ska passa i tydliga fack, utan för att de rent praktiskt måste placeras någonstans.

När jag läser bryr jag mig inte om det är en ungdomsbok eller en vuxenbok eller om den svävar någonstans i mitten eller flyter åt alla håll. Men när jag står på jobbet med boken i handen måste jag välja. Vilken avdelning? Vilken hylla? En enskild bok kan inte befinna sig i flera hyllor samtidigt, hur gränsöverskridande dess innehåll än är. Så välj. Välj, välj och välj igen.

Det är nog därför bibliotekarier kan bli lite fnattiga när det gäller böcker som inte passar i tydliga fack. Det är därför jag, som egentligen tycker att det är kul med genreblandning och flytande gränser, kan komma på mig själv med att titta på en bok med luddig genre- eller målgruppstillhörighet och bara ”argh, jobbig bok”. Inte för att jag vill att all litteratur ska passa in i fack – det vill jag absolut inte – utan för att någonstans måste de jäkla böckerna stå. Helst på den plats där de har störst chans att hitta sina läsare, och vilken plats det är kan man slita sitt hår över hur många gånger som helst.

5 kommentarer

 1. Eli

  Åh, word. På vårat bibliotek har vi ganska många genreindelningar på barnunga-avdelningen men vi har börjat lösa just det här problemet genom att köpa 2 exemplar av genretveksamma böcker och sätta en på varje avdelning. Som du säger, en enskild bok kan inte befinna sig på flera ställen men ett verk kan ;-) dock är ju det här förfarandet beroende på budget såklart och huruvida en vill ha 2 ex av boken eller ej. Men tycker det är en bra lösning!

  • Maria

   Så gör vi också ibland. :) Men iaf på vuxenavdelningen är det inte ofta, för där har vi bara ett ex av de flesta böcker. Och de som lånas så mycket att vi har flera av dem är vanligtvis inte de luddiga böckerna. ;)

 2. Helena (Fiktiviteter)

  De där luddiga böckerna är besvärliga eftersom det alltid blir lite fel var man än ställer dem, och eftersom de alltid missas av dem som skulle vilja läsa dem egentligen. Jag älskar dem som läsare, som bibliotekarie inte alltid lika mycket. Det är sällan vi har möjlighet att köpa fler ex av samma vuxenbok så det blir till att jobba lite extra med skyltning osv med dem så att de inte faller mellan stolarna helt.

 3. Lisa Nylund

  På vårt bibliotek har vi inga genreindelningar (utom vuxendeckarna, de har förärats med en egen hylla), men redan åldersindelningen ställer till med tillräckligt problem. Vissa böcker finns både på ungdom och vuxen men det är ju sällan motiverat att köpa in två exemplar bara för det, som sagt.

 4. Johan

  I ett tidigare liv har jag ju försörjt mig på att teoretisera kring kategorisystem för att hantera internettrafikstatistik. En sak jag väldigt snabbt kom fram till var att det av flera skäl är meningslöst att kika på klassifikationssystem för bibliotek. Delvis förstås för att de sorterar information utifrån vilken som är – eller en gång var – vanlig i tryckt litteratur, vilket sysslar med helt andra proportioner än till exempel ”typer av webbplatser”, men framför allt för att man verkligen inte vill sortera med hänsyn till det fysiska rummet om man inte är så illa tvungen.

  //JJ

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑