Tystnad

Läsning pågår

Utrensning

I går pratade jag om Sofi Oksanens Utrensning med ett par kollegor jag övertalat att läsa en serie böcker ur den samtida nordiska litteraturen, vilket tydligen är en traumatiserande upplevelse för den som inte är van vid den nordiska uppfattningen att riktig kultur behöver en smula svärta. Det visade sig, en stund in i samtalet, att ingen av dem hade förstått en av romanens allra viktigaste nycklar: vem agent Kärbes är. Därmed faller mycket av förklaringen till bekvelsegrund och psykologi som Oksanen vill måla upp. Kanske var det något otydligare i engelsk översättning, jag vet inte. Kanske tappade de bara fokus mot slutet av läsningen. Jag kommer ändå att tänka på vad Klara Johanson skrev en gång, att det hon var verkligt bra på här i världen var att läsa.

Det är en underskattad färdighet.

1 kommentar

  1. Hej! Är ny i bloggvärlden och håller på att bekanta mig med alla fina bloggar, inklusive er! utrensningen står på min läslista, får hoppas jag förstår vem Kärbes är:) tack för en trevlig blogg! Mvh Bokmode

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑