I samarbete med Tony Elgenstierna, som fått ett stipendium från Stiftelsen Alvar Appeltoffts minnesfond, utlyser vi på Tystnad härmed Vittfarnepriset, som går till någon som skrivit en god kongressrapport. Prissumman består av ett stipendium på ettusen kronor samt en trofé. Den sistnämnda kommer att överräckas på följande års Swecon.

I år kommer Vittfarnepriset att delas ut till en kongressrapport som

a) rapporterar från någon av årets svenska sf-kongresser
b) är skriven på svenska
c) har publicerats (till exempel på någon e-postlista knuten till sf-fandom, som Fanaclistan, i en blogg, i ett fansin och så vidare) senast femtonde augusti 2014
d) är en sammanhängande text (däremot är det så klart tillåtet att bearbeta till exempel en löpande rapportering)

Juryn består av redaktionen för Tystnad, det vill säga Maria Nygård, Daniel Albertsson och Johan Jönsson. Vi räknar med att läsa alla rapporter som skrivs, men vill man särskilt uppmärksamma oss på någonting man tror att vi kan ha missat kan man skicka ett mail till johan@tystnad.net.

Bakgrund: det skrivs för få ambitiösa kongressrapporter nu för tiden, trots att Internet har gjort det så mycket enklare att nå ut med dem. Kongressrapporten är en egen genre, och en viktig del av sf-kongressupplevelsen – en plats både för att minnas om man var där eller få reda på vad som hände om man inte var det. Den kan vara en plats för analys och litteraturdiskussion för att följa upp saker som hände på kongressen; den kan vara en plats för att roa. Huvudsaken är att den är bra. För att uppmuntra det vill vi instifta ett årligt pris för bästa sf-kongressrapportpris.

 
 
Tidigare pristagare

2012
Vinnare: Olov Livendahl
Hedersomnämnande: Nahal Ghanbari (även i SF-Forum 120)
Hedersomnämnande: Anna Davour (kräver att man går med i Fanaclistan)
Hedersomnämnande: Feuerzeug

2013
Vinnare: Nahal Ghanbari
Hedersomnämnande: Pål Eggert
Hedersomnämnande: Jenny B.