Apropå signerade böcker och Neil Gaiman: en av mina favoritanekdoter (som alla bra anekdoter här berättad i andra hand flera år senare) med läsare och deras relationer till författare kommer sig från när Gaiman var och signerade böcker i Science Fiction Bokhandeln i Stockholm 2003 eller 2004 eller när det än kan ha varit. Min vän Emilia gick omkring på nedervåningen, och råkade bli vittne till en diskussion mellan personalen och en stackars kund som helt omedveten om vad som pågick hade råkat irra in i den något mer än vanligt välbesökta bokhandeln. Han frågade vad som egentligen pågick, och fick reda på att Neil Gaiman var där och signerade, vilket inte sade honom så hemskt mycket eftersom han tydligen var obekant med dennes oeuvre. Han blev därefter upplyst om att Gaiman var en mycket bra författare, ”en av de största”, medan han betalade för sina inköp. En sådan persons signatur vill man förstås ha. I en bra bok. Och varför ta några risker?

”Signerar han bara sina egna böcker?” frågade han hoppfullt.