Som vissa kanske vet, och ni andra lär bli plågsamt medvetna om under det kommande halvåret, är vi som skriver på Tystnad – Maria, Daniel och jag – med och arrangerar nästa års Swecon, Kontrast 2012. En science fiction- och fantasykongress kan beskrivas som en ideell litteraturfestival med fokus på samtal, utbyte och umgänge. Det kommer att finnas två eller tre programspår, diskussioner om främst böcker men även film, serier, vetenskap och annat relaterat och relevant. Men det är också en intellektuell fest: det kommer att finnas bar och umgängesyta där man kan slå sig ned, ta en öl, en läsk eller ett glas vatten eller vad man än föredrar, och diskutera. Några kommer slaviskt att följa programmet och gå och lägga sig tidigt. Andra kommer att festa långt in på småtimmarna och släpa sig upp till en paneldiskussion eller ett föredrag någon gång runt tidig förmiddag. Det finns utrymme för både och. Våra hedersgäster är författarna Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg, Joe Abercrombie, Kelly Link och Peter Watts samt akademikern och redaktören Niels Dalgaard. Fler författare, översättare, redaktörer, bokhandlare, litteraturvetare och läsare kommer att delta, och säkert en och annan som egentligen inte läser så mycket men som trivs med umgänget. Och varför inte? Sf-kongresser är hur roliga som helst. Det är därför vi åker på dem. Nu närmast skall vi alla tre till Mariehamn för Åcon. Vi kan ju inte vänta till oktober på att få gå på sf-kongress.

Det kostar pengar att arrangera en kongress. Lokal i centrala Uppsala. Att flyga in gäster från USA och Kanada, till exempel, för att det är roligt att inte bara lyssna på samma personer hela tiden. Eller betala hotellrum åt dem. Alla andra saker vi kan vilja göra. Att hyra mer utrymme, till exempel, för att göra kongressen större. Det finns väldigt mycket roligt vi skulle kunna göra för att göra kongressen bättre om vi hade pengarna. Problemet är att vi i så fall måste veta att vi har pengarna medan vi fortfarande har någon nytta av dem: i förväg. Den enskilt största inkomstkällan är medlemsavgifterna. Ju tidigare vi får in dem, desto mer kan vi göra för dem. Man kan köpa medlemskap i förväg och man kan köpa medlemskap i dörren. Att köpa medlemskap i dörren hjälper kongressen väldigt lite: för att kunna göra kongressen bättre för alla som skall gå måste vi ha hunnit planera för dem. Vi vill inte chansa vilt: det här är ett ideellt arrangemang. Går vi back betalar vi det ur våra egna fickor. Visst är det väl ingen katastrof om vi skulle gå tiotusen kronor back, men vi lägger väldigt många timmar på det här arrangemanget. Det är roligare att gå runt än att behöva betala för allt ideellt arbete.

Alltså: hade du tänkt gå på Swecon i höst? Du är hemskt välkommen när du än väljer att betala medlemskap. Men om du vill hjälpa till att göra kongressen bättre får du gärna betala så tidigt som möjligt. Du hittar fler detaljer om det här. Som tack kommer jag att lotta ut ett bokpaket till alla som anmäler sig under veckan, baserat på vilka anmälningar som har nått oss på tisdag nästa vecka (21 februari). Bokpaketet består av tre av de fem böcker som var nominerade till World Fantasy-priset i romankategorin för fyra år sedan: Michael Marshall Smiths The Servants, John Marks Fangland och Will Shetterleys The Gospel of the Knife. Så bra kan livet vara ibland: man kan göra en god gärning och dessutom få böcker för det.