Tystnad

Läsning pågår

Vittfarnepriset 2012

I början av oktober instiftade vi på Tystnad Vittfarnepriset, som är tänkt att årligen gå till författaren till en god och läsvärd sf-kongressrapport. Juryn, bestående av redaktionen för Tystnad, har nu läst, funderat, diskuterat och beslutat sig för en värdig vinnare.

En bra kongressrapport är läsvärd såväl för medlemmarna på kongressen som för den som inte kunde närvara, både ett sätt att minnas och att ge en känsla av hur det var att vara där. Det är en egen genre, där en lyckad rapport inte så mycket i detalj återberättar som låter läsaren ta del av kongressen.

Vi har således valt att tilldela årets Vittfarnepris till Olov Livendahl, för hans ambitiösa anslag, humor och förmåga att skildra kongressens olika beståndsdelar.

Det har skrivits många läsvärda texter om Kontrast, årets Swecon, och vilken som skulle tilldelas Vittfarnepriset var inget självklart val. Utöver Olov Livendahls kongressrapport vill vi särskilt uppmärksamma Nahal Ghanbari, för att ha visat hur lång en riktig kongressrapport kan och framför allt bör vara, Anna Davour för att välformulerat och med ett grepp som får rapporten att kännas som en sammanhängande helhet istället för att rada upp händelser ha givit läsaren en inblick i arbetet bakom kulisserna, samt bloggaren Feuerzeug, för att för att underhållande och nyskapande ha vävt in sina ögonblicksbilder i ett större sammanhang.

Olov Livendahl
Nahal Ghanbari (även i SF-Forum 120)
Anna Davour (kräver att man går med i Fanaclistan)
Feuerzeug

Priset består av ett stipendium och ett, eh, konstverk.

4 kommentarer

 1. Johan

  5 december 2012 at 09:54

  Det har förstås funnits många fler ambitiösa och läsvärda sf-kongressrapporter i år än dessa fyra. Här finns en samling från Kontrast, årets Swecon. Juryn har till exempel även uppskattat Jenny B:s programreferat på Kulturdelen och Håkan Lindgrens delrapporter i Upsala Nya Tidning, men Vittfarnepriset går till en sammanhängande text, och vi sf-kongressen är alltid större än programmet.

  //JJ

 2. ”ett, eh, konstverk”

  :)

 3. Tack så mycket för priset! Det är en stor ära, inte minst med tanke på hur bra vissa andra rapporter var.

 4. Tack för ert hedersomnämnande, och grattis till övriga nämnda (speciellet Olov förstås!)

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑