Tystnad

Läsning pågår

Läsplattor och att bläddra

Mer apropå det här med läsplatteläsande: Anna har nyligen blivit med läsplatta. ”Sidövergångarna är inte så smidiga – det blinkas till och sedan blinkas nästa sida fram; inte riktigt den nära på omärkliga övergång jag är van vid från min telefon”, skriver hon, vilket även är vad jag har irriterat mig mest på när jag har provat. Är det här ett generellt drag för läsplattor, en begränsning de alla lider av? Eller finns det läsplattor som bläddrar smidigare?

8 kommentarer

  1. Jag har också en Letto och jag har märkt att blinkningen beror på hur stor filen är. När jag läste en avhandling på enbart 8 sidor på min Letto så blinkade den ingenting, men när jag läste Tolkiens samlade verk som är över 1000 sidor blinkar den ungefär en halv sekund innan sidan byts. Personligen fann jag dock blinkningen positiv eftersom jag har en vana att klicka till nästa sida när jag har ett par ord kvar, fördröjningen gör att jag hinner läsa klart, hehe!

  2. Något sorts blinkande är väl standard när det gäller e-ink. Jag hade trott att det skulle störa mig, men det gör det inte alls.

  3. Som sagt så störde mig inte blinkandet det minsta när jag faktiskt läste på plattan, men jag misstänker att du läser snabbare än vad jag gör så det kanske stör dig mer. Dock blinkar den till lite extra emellanåt eftersom, enligt användarmanualen, den emellanåt måste återställas för kontrastens skull, men det går att stänga av. Hur det påverkar skärmen vet jag dock inte.

  4. Jaså, har det med storleken att göra? Det kan inte vara många sidor som plattorna klarar utan att blinka till i så fall. Jag läser första delen av Trollkarlen från Oz på plattan och den version jag har är på 110 sidor och den blinkar. Känns som ett knepigt problem egentligen med tanke på hur många böcker man kan få plats med..

  5. Jag har förstått det som att det funkar ungefär såhär: på en läsplatta med e-ink skärm kan programvaran byta sida antingen genom att ange exakt vilka pixlar som ska byta färg eller återställa skärmen och sedan ange vilka pixlar som inte ska vara vita. Det senare sättet gör att det blinkar, men är enklare att implementera (och tar nog mindre processorkraft). Men det finns alltså plattor som inte blinkar, åtminstone med särskilda inställningar. Sony PRS-T1/T2 ska vara en sådan.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑