Läsning pågår

Läsrapport: april & maj

April
Med eller utan dig – Jenny Berggrund (s)
Fågelhuset – Ester Roxberg
Inte helt hundra – Caroline Hainer
Fågelbarn – Christina Ljungqvist
Nattbarn – Hanna Gustavsson (s)

Maj
Jag ljuger bara på fredagar – Mats Berggren
Vi är inte sådana som i slutet får varandra – Katarina Sandberg
Flickan i Clèves – Marie Darrieussecq
Borde vara död – Pål Eggert
Syster Varg – Anette Skåhlberg

Jahapp. Tragiskt lite har blivit läst den här våren, särskilt med tanke på att tre av fem böcker i maj var jobbläsning och inte fritidsläsning.

Vackert obehag: Fågelbarn, om övernaturliga förmågor och en trasig familj, var vacker och kuslig, precis som föregångaren Kaninhjärta. Flickan i Clèves, om en ung tjejs jakt på sexualiteten, var också obehaglig på sitt sätt och förbannat bra.

Bästa magi: I Pål Eggerts Borde vara död kan man åkalla ett helgon och utöva magi genom att röka cigarr och ta en sup. Magiska ritualer som jag inte har stött på förut = pluspoäng.

Kan-inte-sluta: Att läsa Caroline Hainers genomgång av dåliga förhållanden var lite som det där att inte kunna sluta titta på en bilolycka.

Skulle älskat när jag var tio: Syster Varg. Spännande om en flicka vars tvillingsyster har växt upp med vargar.

Kom tillbaka om några år: Språket i Katarina Sandbergs debut var bitvis väldigt roligt och originellt och bitvis banalt. Det ska bli kul att se vad hon skriver i framtiden.

På tiden: Varje gång jag har sett Ester Roxbergs Antiloper har jag tänkt att jag ska läsa den. Nu blev det nya Fågelhuset jag läste istället, en bitvis knäpp skildring av livet som praktikant i kulturbranschen, och uppskattade den mycket.

2 kommentarer

  1. Nahal

    Har haft Fågelhuset i hyllan i en månad nu (vilket verkligen inte är länge hos mig egentligen). Fick den av en vän som själv inte var så entusiastisk, så det känns positivt med din respons. Jämnar ut oddsen lite. Jag tänker att det kan vara igenkännings-faktorn som lockar mig…

    • Maria

      Ska bli kul att höra vad du tycker då. :)

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑