Läsning pågår

Tävling: Juldrapa!

201311_juldrapa Nu kör vi en julig tävling här och eftersom vi gillar drapor är det sådana ni ska skriva. En drapa är en mininovell på exakt 100 ord.

Posta ditt bidrag i en kommentar till det här inlägget, eller i din egen blogg om du har en sådan. Varje person får delta med högst tre drapor.

Tema: jul
Längd: 100 ord (+ titel)
Deadline: 15 december

Första pris blir såklart en bok. Juryn består av mig, Johan och Daniel.

10 kommentarer

 1. feeejay

  På julen ska man vara snäll.
  Det var en gång en vätte som hette Bengt, som bodde i en tuva med sitt husdjur Spindeln. Han tyckte egentligen inte om Spindeln. Den var inte kelen, och så ville den inte sitta vackert. Den kröp runt på stugans väggar och bevakade Bengt. Bengt kunde svära på att Spindeln såg hungrig ut, där den satt och stirrade på honom med sina åtta ögon.
  Bengt önskade sig en låda i julklapp där han kunde stänga in Spindeln. Men tomten tyckte inte Bengt varit snäll, så han gav lådan till Spindeln istället. Spindeln fångade Bengt i lådan och åt upp honom.

 2. Nina

  Första december. Var är den? Där. Gott. Kan lika gärna ta andra och tredje också, jag är ändå inte hemma i helgen. Och på torsdag har vi frukostmöte på jobbet, astidigt, kommer säkert ändå att glömma. Upp med sjuan. Och där, där är tretton. Lussebullefrukost är ändå så mycket socker så den kan jag lika gärna ta. Tjugotvå. Måste vara en lördagmorgon? Vi kommer säkert baka allt julgodis den helgen, det kommer finnas annat att ta av. Tjugofyra. På julafton har man väl ändå inte tid? Lustigt att den alltid har dubbla luckor, men lika liten chokladbit som de andra.

 3. Fille

  En julaftonskväll

  Vinterkylan är märkbar där utanför. Det har bildats rimfrost på fönsterrutan. Mönster liknande snöflingor har tagit sig ända upp till adventsstjärnan som skimrar och sprider ett mjukt sken i vardagsrummet. Julgröten står och puttrar på spisen och doften av julskinka sprider sig sakta från köket och ut i husets alla vrår. Granen står klädd i hörnet, det klirrar när en julgranskula når golvet då katten som sovit där under barren sträcker på sig och svansen svischar bland de nedre grenarna. Paradisasken står på bordet tillsammans med julnötterna och förväntan hänger i luften. Kommer tomten med sin ljuslykta och julklappssäck snart?

 4. Fille

  En magisk jul

  Mor stod där i sin långa röda slängkappa med matchande röd skinnpåse i bältet. Skinnpåsen som innehöll julstoft, ett magiskt stoft som fick drömmar att förverkligas. En liten nypa räckte för att få julgranar att växa upp på tre sekunder, marken täckt av snö, eller ett dignande middagsbord. Mor använde bara två små nypor varje år. Men i år hade hon bara använt en nypa, och det var redan självaste julafton! Hon gav mig leende en julklapp, jag öppnade, och fann däri en nypa julstoft. Hon gav mig det finaste jag kunde få, hon gav mig en dröm att uppfylla.

 5. Jenny

  Kisspaus
  Det var lucianatt och ungdomsfylleristerna skrek ute på gatan. Magnus var redo att sova, men tvivlade på att det skulle gå. Utanför hans dörr hördes brakanden. När han öppnade stod en flicka där. Lucianattlinne. Glitter. Sminket utsmetat. Som om hon gråtit.
  ”Får jag låna toaletten? Snälla, jag behöver verkligen.”
  Han släppte in henne. Utan att tänka sig för. Visade henne badrummet. Hon stängde inte dörren. Drog upp särken, visade långa nylonstrumpor under. Spetskantade. Röda.
  ”Ser du nåt du gillar?”
  ”Eeh…”
  ”Vill du veta vad jag heter?”
  ”Inte direkt.”
  ”Jag heter Therese.”
  ”Jag ville inte veta.”

  De gifte sig i september.

 6. Nahal

  Tomtarna

  Gräddgrynig och tjock. Gröten ser underlig ut rörd ner i skålen.
  Du frågar varför:

  ”Det är för blodet.”

  En rysning. Du tar skålen och tömmer i vasken. Tar ny skål, ny gröt.
  En näve mandlar i.
  De tycker inte om mandlarna, men har förstått att det är viktigt och vill ha mer,
  alltid mer.

  ”Var det den bleke som bad dig om blodet?”
  Hon nickar jakande, du huttrar.
  ”Det är lögn.”

  Du lämnar skålen ute under trappan. I ögonvrån ser du grått tyg och skägg.
  En ensam, vit och blek, närmar sig inte. Varje vinter är hans ilska din trygghet.

  • Nahal

   (Jag är ganska säker på att er bloggklocka ligger en timma före, jag var himla nöjd med att få in min 10 min före deadline :P)

   • Maria

    Oj, det stämmer. Hade glömt att ställa om den när det blev vintertid.

 7. Patrik Centerwall

  En dag försenad, men här kommer ändå mitt bidrag:
  http://skymningssang.wordpress.com/2013/12/16/juldrapa/

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑