Läsning pågår

”Förlåt, kan vi prata om sexy Gandalf?”

romancepodden

Senaste tiden har jag lyssnat mycket på Romancepodden, en otroligt underhållande podd där Julia Skott, Amanda Idberg, Melody Lovelin, Nikoo Jorjani och Elin Jonsson vänder och vrider på den bespottade genren romance (som jag själv har massor av fördomar om, får jag erkänna). Det är en sån där podd som är lite farlig att lyssna på på offentliga platser, dels för att den är så jävla rolig och dels för att de pratar ganska mycket snusk och kroppsdelar. Varje gång jag lyssnar på tåget får jag tvångstankar om att resten av vagnen kan höra allt som sägs.

Mitt favoritavsnitt är Adelskalendrar for days, som reder ut en massa olika adelstitlar. Jag lyssnade på det under en bilresa med sambon och när vi stannade för att äta återberättade jag entusiastiskt allt jag hade lärt mig om brittisk adel. Även de som är helt ointresserade av att lyssna på snack om romance borde lyssna på det. Ni ser ju själva:

Som en folkbildande gärning försöker vi reda ut det här med adelssystem. Vilka är titlarna, vem är finast, vem får sitta på en pall nära drottningen, vad gör alla superadliga människor hela dagarna? Och framför allt: Hur mycket tid har de egentligen att ligga?

2 kommentarer

  1. Karl-Johan Norén

    För verklig adel och deras sexualvanor under slutet av 1800-talet så finns det en del godbitar i Barbara Tuchmanns _Det stolta tornet_, bland annat om hur den av tjänarna som fördelade sovrummen vid större sammankomster var tvungen att ha stenkoll på alla de utomäktenskapliga förbindelserna, så att man kunde undvika obekväma möten på nätterna och alla kunde låtsas att det inte förekom något utomäktenskapligt sex.

  2. Eli

    Haha! Jag har också fördomar. Såklart måste jag lyssna, tack för tips :)

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑