Läsning pågår

Kontrast, del 2: lördag

Lördagen var inte min bästa dag, kan man säga. Halsontet som jag hade ignorerat på fredagen hade fått sällskap av feber och jag mådde allmänt skruttigt. Jag var ändå där ett tag och skrotade omkring. Den första timmen var jag nog i kommittérummet, men jag minns inte vad jag grejade med.


Jag tittade lite på de antikvariska böckerna och klämde på några Marion Zimmer Bradley-pocketar, men jag var osäker på vilka jag redan hade (inköpta på tidigare kongresser, såklart – Alvarfonden är bra när det gäller nostalgiköp) så jag köpte inga böcker. Däremot inhandlade jag en Kontrasttröja. Den satt kasst men jag bar den envist ändå. Det kan vara så att det också utspelade sig någon dialog i stil med det här:

Markus: ”Den där t-shirten sitter fantastiskt illa.”
Jag: ”Äh, det gör inget. Jag representerar!”
Markus: ”Tant ser lite tjock ut.”
Jag: ”Tant är lite tjock så det är bara rätt. Man ska inte syssla med falsk marknadsföring.”


Markus och jag lyssnade på när Hans intervjuade Mats och Sara. De var roligt knattefnattiga och pratade i kör och fyllde i varandras meningar.

Efter lunch kände jag att det inte funkade att vara kvar längre, så jag åkte hem och sov några timmar och petade i mig ett piller till. Jag är lite sur för att jag missade i stort sett alla grejer med serietecknarna, för de flesta av dem var bara med i programmet den eftermiddagen och kvällen. Fantasyförfattaren Anders Björkelid, som fick hoppa in som moderator i seriepanelen när jag inte var där, sa senare att de var väldigt ”energiska”, vilket låter som en bra sak. Åtminstone hann jag hälsa snabbt på Ola Skogäng och Apart-Johan på söndagen.

På kvällen mådde jag lite bättre och åkte tillbaka. Jag fastnade i kommittérummet där Daniel och Skal förberedde sig inför vår paneldiskussion om svartfåglar i fantastiken. Jag stack in huvudet snabbt på Torills föredrag om djur som gör konstiga saker och konstaterade att det var fullsatt, vilket var fallet med många av punkterna under helgen. Jättekul med mycket folk! (Och lite synd för dem som fick sitta på golvet eller hänga i korridoren för att lyssna, men mest kul.)

Fågelsnacket var samtidigt som releasefesten och jag väntade mig att gratisvinet (och författarna, såklart) i det rummet skulle göra att vi fick typ 10 åhörare, varav samtliga kände oss i panelen och kom för att lyssna på sina kompisar svamla om fåglar med varsin öl i högsta hugg. Så blev det inte. Det kom närmare 30. Oops. Några av dem gick efter en liten stund, när de väl insåg att det här inte riktigt var en panel av det seriösare slaget, men jag hoppas att de kvarvarande hade roligt och lärde sig något. Skal hade många intressanta saker att säga om fåglar i mytologi och folktro och jag hade i alla fall kul.

Det kom en del bra saker från publiken också. Panelen pratade en del om associationen mellan svartfåglar och ondska och vad den beror på, men Nahal berättade att i ny barnlitteratur är kråkfåglar ofta positiva gestalter. Detta beror på att dagens stadsbarn ofta inte har någon relation till djuren på landsbygden, men stadens kråkfåglar är djur de kan relatera till.

Efteråt gjorde jag och Markus en snabb vända i festrummet, där det fortfarande var gott om folk och surret av röster var högt, så jag bockade av det mentalt som ”festen gick bra”. Hoppas att det stämde. ;) Jag norpade ett glas vin, köpte några böcker, hade några pratstunder i korridoren och baren och sedan packade vi ihop receptionen och begav oss hemåt.

Det här är förresten hur det såg ut i kommittérummet kl. 22:53:

2 kommentarer

 1. Jenny B

  Så himla synd att du blev sjuk när det var dags för resultatet av ditt intensiva jobb! Sådan otur kan man ha ibland. Hoppas att du inte var för trött och missade något du sett fram emot? Jag såg dig förresten i korridorerna och du var INTE tjock, tröjan satt fint!

  Tack för en jättebra Kontrast 2012!

  • Maria

   Ja, det var stört dålig timing! Men jag missade ”bara” en halv dag eller så.

   Tack själv, kul att du var där. :)

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑