Tystnad

Läsning pågår

Att läsa klassiker

Senaste fredagsfrågan hos Bokhora handlade om klassiker. Om vi bortser från att det är rätt luddigt vad en klassiker är så svarar jag så här: Jag läser få sådana. På grundkursen i litteraturvetenskap för några år sedan blev det många, såklart, men annars sällan. Jag vet inte riktigt varför. Kanske är det en skolskada, en fånigt långvarig effekt av att associera ”klassiker” med ”gamla tråkiga böcker som svenskläraren är kär i”. Eller så är det ett annat barnsligt motstånd, orsakat av att klassiker har en sorts ”måste läsa”-stämpel som gör dem mindre lockande.

Jag minns ett tillfälle på svenskan på gymnasiet när vi hade en hög böcker att välja bland och jag tänkte att jag skulle läsa något som jag inte skulle läsa i vanliga fall och bad läraren att rekommendera något. Hon gav mig Pappa Goriot av Honoré de Balzac och min reaktion när jag läste den var ungefär ”wow, en mossig gammal bok som är bra!” Jag vet inte om det minnet mest är trevligt eller sorgligt. Trevligt för att det var en oväntat asbra läsupplevelse. Sorgligt för att jag vid 18 års ålder fortfarande inte hade kommit över gamla böcker = blörk, trots att jag på fritiden hade läst och blivit förtjust i exempelvis Austen och Stoker. Det fanns alltså klassiker jag tyckte om då också, men tråkstämpeln satt hårt på de flesta andra som jag inte hade läst.

2 kommentarer

  1. Min svensklärare på gymnasiet grymtade alltid om att det var snobbigt med den och den klassikern och gjorde egna superbra läslistor som vi fick välja böcker ibland. Det kan jag tacka för så här i efterhand, för jag har aldrig fått någon tråkstämpel på klassikerna och dessutom så fick man andra oväntade tips från listorna. Själv är jag av åsikten att klassikerna är klassiker av en anledning: det är helt enkelt väldigt bra böcker!

  2. Eftersom jag nästan ligger i krig med min lärare då det gäller böcker så förväntar jag mig inte direkt att få några tips av honom. Han har flera gånger nämnt att han inte tycker om fantasy (han tycker att det är för ”overkligt” och att man ”flyr från sitt liv”) och är inte heller särskilt förtjust i romantiken (för att de ”skrev en massa flum” då).Jag skulle ge mycket för att ha en lärare som tipsar mig om bra böcker – tack gode gud att jag har min lärare i spanska som alltid delar med sig av en massa goda bokråd … tyvärr så är 90 % av böckerna på spanskan, men det får man ta.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑