Tystnad

Läsning pågår

Kulturtips i romaner

Brukar ni låta er tipsas om kultur genom skönlitterära verk? Romanfigurernas favoritfilmer, band de lyssnar på, böcker de diskuterar?

Jag läste just ut Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld. I den finns ett avsnitt där berättaren Maja och hennes vän Enzo blir så uppslukade av filmen Control att de glömmer bort att Maja har hårfärg i håret, så den får sitta där och misshandla hennes hårbotten i två timmar.

”Enzo tittade sorgset på mig men höjde sedan roat på ögonbrynen.
– Maja. Du har en plastpåse på huvudet.
I samma sekund kände jag en djävulsk klåda som spred sig som en eld över min hårbotten.”

Det påminde mig hur som helst om att jag hade tänkt se Control för några år sedan när den var ny, men det var en av alla de där grejerna som aldrig blev av. Nu ska jag skriva upp den på att se-listan. Annars har jag svårt att komma på flera sådana exempel, bortsett från ett som verkligen fastnade.

För kanske fyra år sedan när jag läste Inger Edelfeldts vampyrroman Skuggorna i spegeln blev jag nyfiken på huvudpersonen Arris favoritband Dead Can Dance. Så som Edelfeldt beskrev musiken lät det som något för mig. Jag letade upp några låtar, gillade men blev inte direkt frälst, snokade vidare och lyssnade på en av bandmedlemmarnas soloprojekt. Och då! Lisa Gerrard, i synnerhet hennes album The Silver Tree, är sedan dess en av mina favoriter i musikväg. Tack för det, Inger Edelfeldt.

3 kommentarer

 1. Böcker
  Jag tycker att jag rätt ofta har fått tips om att läsa andra böcker i en bok (typexemplet är väl Dorian Grays porträtt som spelar en viktig roll i Maria Gripes Skugg-gömman). Men jag minns att när jag för länge sen läste Louise Boije af Gennäs bok Ju mer jag ser dig (tror jag det var), så inledde hon varje kapitel med ett citat ur en sång. Då ville jag gärna lyssna på de olika sångerna, men det här var ju långt före youtubes och spotify, så det var rätt svårt att försöka få hört alla låtarna. Jag tror fortfarande att det finns några olyssnade där (jag kanske skulle leta fram boken var den nu kan vara och sätta mig med spotify eller nåt…)
  , 10 nov 2010 kl 19:00

 2. New York-trilogin
  Det enda jag kan komma på är att jag blev intresserad av Thoreaus Walden efter att ha läst mittendelen – Ghosts – i Austers New York-trilogi. Som jag sedan läste, och gillade.

  Så jag skulle säga att det händer väldigt sällan. Men det beror nog mest på böckerna jag läser. De tenderar att innehålla ganska få referenser till tillgänglig kultur.
  10 nov 2010 kl 20:25

 3. Absolut!
  Jag storgillar kulturtips i böcker, oavsett om det handlar om andra böcker, film eller musik. när jag läste Juha Itkonens fina roman Låt mig älska mer fick jag gång på gång påminna mig om att de Summer Maple-låtar som beskrivs i boken är fiktiva och alltså inte kan letas upp på spotify. (Låt mig älska mer hade jag tänkt tipsa om apropå finländsk litteratur för någon månad sedan, men jag blev så frustrerad av teckengränsen i kommentarsfältet att kommentaren fortfarande ligger halvskriven i en firefox-flik…)

  Sedan fungerar det andra vägen också – jag plockar upp massor av musiktips via film och tv-serier, och lite mindre boktips. Gilmore Girls är ju en typisk boktipsarserie, har du sett listan med Rory Gilmores boktips på boktipset.se?
  03 dec 2010 kl 13:49

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑