Läsning pågår

The Helmet of Horror av Victor Pelevin

helmetofhorror7.jpg Jag skrev någon gång förut att jag tänkte samla på mig eller läsa alla böckerna i Canongates mytprojekt. Det har blivit si och så med det, men nyligen läste jag ryske Victor Pelevins bidrag till projektet. Myten han valde att inspireras av var den om minotauren i labyrinten och boken heter The Helmet of Horror.The Helmet of Horror har ett udda upplägg. Några personer vaknar upp i varsitt rum, som är placerade i labyrintliknande omgivningar. De vet inte hur de har hamnat där, men de har varsin dator så att de kan kommunicera med varandra. All text i romanen består av vad de skriver till varandra i ett chattrum. De försöker reda ut vad som har hänt och så smått lära känna varandra, men någon censurerar delar av det de skriver. De kan inte ens vara säkra på att de andra de talar med faktiskt är i samma situation och inte samarbetar med moderatorerna. Vad är labyrinten? Hur kommer man ut? I sitt sökandet efter svaren tas läsaren med på en snårig stig där de till en början ganska konkreta frågorna glider iväg till att handla om medvetande och verklighet och hur dessa skapar varandra.Jag känner lite att jag egentligen borde läsa The Helmet of Horror igen innan jag skriver om den, för jag tror att en hel del av den gick mig förbi. Det är en smart och krävande roman, fylld av filosofiska resonemang och rik på symboler, där jag fick läsa flera stycken flera gånger för att vara någorlunda säker på att hänga med. Jag behöver däremot inte läsa om den för att vara säker på hur rolig den är på ett lågmält och ironiskt vis och vilken fascinerande väv Pelevin har skapat. Jag rekommenderar den.Förresten beställde jag nyligen Girl Meets Boy av Ali Smith och The Fire Gospel av Michel Faber, som också ingår i projektet. Ska bli kul att läsa.

4 kommentarer

 1. snowflake

  Jag tänkte också läsa alla dem, men är mycket sämre än du för jag har inte ens tittat i nån av dem. men skulle inte Klas Östergren skriva en av dem? Han kanske inte är färdig än.

 2. Maria

  Östergrens heter Orkanpartyt. :) Jag har den, men har inte läst.

 3. snowflake

  Konstigt att han inte var med på listan på deras hemsida. Det var starka namn där annars, Winterson och Atwood och Pullman.

 4. Anna S

  Alltså, Atwoods verkar ju helt fantastisk. Fast jag är nog lite partisk, tycker att det mesta hon gör är ganska fantastiskt…

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑