Tystnad

Läsning pågår

Saker jag inte gillar, del VI

Out of character. Jag vet inte om det finns något motsvarande uttryck på svenska, men det är i alla fall väldigt irriterande när en påhittad person plötsligt börjar bete sig på ett sätt som inte alls stämmer ihop med hur hon eller han har gestaltats tidigare.Nu tänker jag på Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Jag kan köpa att Lisbeth Salander är världens geni när det gäller datorer och kan ta reda på typ vad som helst. Det är helt ok. Det funkar. Men när hon, i slutet av boken, även visar sig vara något sorts socialt geni som skickligt kuppar … ja, jag ska väl inte spoila. Hur som helst faller det platt. Det finns nämligen inget i hennes beteende innan det som tyder på att hon skulle klara av något sådant. Om hon var så bra på att spela och manipulera folk socialt, som hon är i slutet av boken, så skulle hon lätt ha kunnat ta sig ur många dåliga saker som hänt henne tidigare. Men det gjorde hon inte, för hon kunde inte. Att trasiga, inåtvända och socialt icke-fungerande Lisbeth i slutet blir typ superkvinnan känns väldigt påklistrat och mest till för att det skulle hända något häftigt. Visst får karaktärer gärna utvecklas, men det där skuttet var inte rimligt.

3 kommentarer

  1. Håller helt med. Salander är helt värdo karaktär.

  2. Jag stör mig dessutom på en annan detalj när det gäller Salander; att hon ska ha en massa piercingar/tatueringar och klä sig ”alternativt” och blablabla, men så ska det minsann påpekas att hon inte äger några skivor alls.Varför är hon med i ett band om hon inte gillar musik? Varför klä sig enligt en viss subkultur utan att lyssna på musiken som hör till (och som alltid är en stor del)? Om man tillhör en viss subkultur så brukar man iaf låtsas att man gillar den musiken, det är en del av paketet som man inte kan välja bort!

  3. JA! jag tänkte på det där med att hon skulle vara något socialt geni plötsligt också! Hon ska ju ha en personlighetsstörning som gör att hon är så himla smart men INTE fixar folk på samma sätt som folk med riktig social förmåga?? Hon förvandlas liksom från Rain Man till något ur en Marvel Comics. Det går inte riktigt ihop.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑