Jag tror att det var första veckan på grundkursen i litteraturvetenskap som vi läste Ett eget rum av Virginia Woolf och jag för första gången läste ett visst stycke som verkligen fastnade och som jag har återvänt till flera gånger. Fånigt nog har jag aldrig skrivit av eller kopierat det, och fånigt nog har jag inte boken, men jag har letat upp det på nätet. Här skriver Woolf om hur kvinnor har skildrats (eller ska jag säga skildras – till viss del gäller det fortfarande) i relation till män, och om hur det som försiggått kvinnor emellan, när män inte har varit närvarande, har fattats i litteraturen:

‘Chloe liked Olivia,’ I read. And then it struck me how immense a change was there. Chloe liked Olivia perhaps for the first time in literature. […] All these relationships between women, I thought, rapidly recalling the splendid gallery of fictitious women, are too simple. So much has been left out, unattempted. And I tried to remember any case in the course of my reading where two women are represented as friends.

[…]

For if Chloe likes Olivia and Mary Carmichael knows how to express it she will light a torch in that vast chamber where nobody has yet been. It is all half lights and profound shadows like those serpentine caves where one goes with a candle peering up and down, not knowing where one is stepping. And I began to read the book again, and read how Chloe watched Olivia put a jar on a shelf and say how it was time to go home to her children. That is a sight that has never been seen since the world began, I exclaimed. And I watched too, very curiously. For I wanted to see how Mary Carmichael set to work to catch those unrecorded gestures, those unsaid or half-said words, which form themselves, no more palpably than the shadows of moths on the ceiling, when women are alone, unlit by the capricious and coloured light of the other sex.

Fantastiskt. Hela kapitlet kan man läsa här.

(Förresten får det mig att tänka på Bechdel-testet. För att klara Bechdel-testet, påhittat av serietecknaren Alison Bechdel, ska en film innehålla minst två namngivna kvinnor som pratar med varandra om något annat än en man. Inga höga krav, men ändå verkar de vara rätt svåra att uppfylla…)