Kort boktips!

En hamsters dagbok är en liten bok med svartvita illustrationer där den filosofiskt lagda hamstern Edward berättar om sitt inte särskilt händelsefyllda liv.

Åtta månader gammal idag. Åh, vad har jag inte sett?

Hjulet.
Skålen.
Bollen.
Hju – nej, jag minns inte.

På knappt över 80 sidor med väldigt lite text lyckas hamsterns dagbok vara både roligare och sorgligare än många romaner. (”Jag har allt jag behöver här. Jag har ingen anledning att vara olycklig.”)

Det är också något läskigt bekant i hur Edvard gång på gång bestämmer sig för att förändra sitt liv. Han försöker göra motstånd mot sina ägare och göra uppror mot sin situation, men misslyckas ständigt. Han kan bestämma sig för att sluta använda hjulet, men två dagar senare springer han i det igen.

När det kommer en till hamster ser han först en ljuspunkt, men den nya visar sig tyvärr vara ett pucko som mest äter. Stackars Edward.