Läsning pågår

Litteraturforum

Lyran skrev om bristen på välfungerande svenska bokforum, vilket är något jag också har letat efter. Men det verkar inte finnas. Det jag har hittat kan sorteras in i tre olika kategorier:1. Större, aktiva boksidor som visserligen har forum, men där forumen är inte huvudpoängen med sidan. Det här gäller t.ex. Bokhyllan.com, Bok.nu och Boktipset.se som har forum det inte skrivs särskilt mycket i och som genom sitt upplägg inte heller inbjuder till ett aktivt forumklimat. De utstrålar snarare ”det här forumet är inte en särskilt viktig del av den här sidan.”2. Bokcirkelsidor, t.ex. Bokcirklar.se och Bokcirkel på nätet. Här diskuteras visserligen specifika bokcirkelböcker i forum, men den mest aktiva funktionen på Bokcirklar.se verkar vara läsdagböckerna och det allmänna forumet är rätt dött. Bokcirkel på nätet har jag inte tittat närmare på, för man måste vara medlem, men det verkar hände lite mer där i alla fall.3. Forum som bara är ett forum. Och de är döda. Jag har ramlat över några sådana, där någon uppenbarligen har försökt skapa ett rejält litteraturforum med olika underforum och sådant, men inget av dem jag har hittat har haft någon aktivitet att tala om.Och det här får mig såklart att tänka att det skulle vara kul att försöka starta ett litteraturforum själv. Och sedan grälar jag lite på mig själv, för att det skulle krävas mycket jobb med att få dit tillräckligt med folk för att det inte skulle bli ytterligare ett tomt och dött forum. Och lyckades det bli stort och aktivt skulle det krävas diverse folk för att hålla ordning på det. Fy fy, inte starta fler projekt nu.

5 kommentarer

 1. Hans Persson

  För fantasy och sf finns både Catahya (som du känner till mycket bättre än jag) och http://fandom.se/forum/ som jag tycker båda är fungerande forum. När det gäller generella diskussioner håller jag däremot med om att det är rätt dött.

 2. Maria

  Ja, jag menar ju allmänna litteraturforum. Inte specialinriktade på vissa genrer. :)

 3. Johan

  Jag har lekt med den tanken fler gånger också. Och vet andra som har. Skulle man få för sig att göra det skulle det förmodligen vara vettigast att göra det tillsammans, så att inte en person slukas av jobbet.Men ärligt talat lägger jag nog hellre den tiden på att läsa böcker.//JJ

 4. Lyran

  If you build it, I will come :)

 5. Martin Ackerfors

  Problemet med aktivitet är att man inte kan skapa det ensam utan att man behöver ett par tre stycken jätteaktiva medlemmar och ett gäng andra som åtminstone då och då tittar in. Jag har försökt att skapa det i http://www.litteraturvetare.se men precis som vanligt är det svårt att få folk aktiva och intresserade (jag har gjort rätt mycket reklam, jag har mailat alla högskolor och universitet om det och bett dem vidarebefodra det till sina studenter, osv). Anar ni viss bitterhet stämmer det nog. :-) Men om du inte vill starta ett kan du ju haka på mitt. :-)

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑