Läsning pågår

Pris på e-böcker

Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om e-böcker, men för att undvika ett extremt svamligt inlägg tar jag det någon annan gång och håller mig nu till en sak: priset. Piratförlaget meddelade nyligen att de sänker priset på sina e-böcker till 99 kr och det är ju bra, men frågan är om det räcker.Jag, och säkert många med mig, tycker inte att det känns rimligt att betala mer för en e-bok än för en pappersbok. En pappersbok kostar pengar att trycka, att frakta, att förvara. Kostnaderna för att ”förvara” e-böcker är inte alls samma, vad jag vet, och att betala mer för en fil som jag laddar ner från nätet än för en vanlig pocketbok känns därför absurt.Det snackas mycket om att det behövs vettiga och billiga e-boksläsare för att folk ska börja läsa e-böcker i större skala, och så är det naturligtvis. Men jag tror att priset är ett stort problem också. Om jag har att välja mellan en pocketbok för 55 kr och en fil för 100 kr så kommer jag naturligtvis välja pocketboken – i de fall då det finns en pocketversion, dvs. Så länge (nya) e-böcker är mycket dyrare än pocketböcker kommer de nog ha väldigt svårt att konkurrera, även om de nuvarande problemen med läsplattebrist och dåligt utbud skulle lösa sig.I nr 11 av Svensk bokhandel står det en del om e-böcker, bland annat om priset. Någon trodde att i framtiden så kommer det funka ungefär som med mobiltelefoner och deras abonnemang idag, dvs. att man köper en läsplatta billigt och istället betalar för ett abonnemang på e-böcker. Det ska bli intressant att se vilken väg det tar. Andra bloggar om: e-böcker

8 kommentarer

 1. Johan

  Jag är ganska övertygad om att någon form av abonnemangslösning, där du köper smidig tillgång till ett arkiv, är den framtida lösningen, om man kommer lyckas ta betalt för e-böcker.//JJ

 2. Jenny B

  En annan sak att också tänka på är om det finns ett standardformat på e-boken som kommer att hålla i, säg, hundra år? Kommer det att finnas olika filformat för olika läs-medier? Kommer formaten att vara bakåtkompatibla? Vad gäller old-school-pappersböcker så är man inte beroende av ett medium för att läsa dem, och man riskerar heller inte att de är otillgängliga med fel sorts läsverktyg om 10-20 år.

 3. Maria

  Ja, det är ju ett problem med digital lagring över huvud taget att filformat rätt snabbt kan bli oanvändbara.Och så har vi det där med teknik som strular. Sin bokhylla blir man inte av med om inte ens hus brinner ner eller något i den stilen. Men det är inte helt ovanligt att datorer kraschar utan att folk har backup på allt. Tjoff, där for ens e-böcker, musiksamling och hela skiten. Fast det kanske är ett övergående problem… Det kommer säkert gå mot att vi streamar mer istället för att ladda ner. Men då kan vi istället ha problemet att man inte fysiskt äger det man har betalat för. And it goes on and on… ;)

 4. Mattias B

  Vill bara tillägga att vi även tillämpar aktiv prissättning, dvs att priset för eboken sänks till 39 kr när boken samtidigt ges ut i pocketform. Eboksversionen ska alltid vara den billigaste utgåvan på marknaden.Men sista ordet är inte sagt vad gäller prissättningen på eböcker – och vår syn på den prissättningen. Det kommer säkert att hända en hel del redan till hösten. Vi kände dock att vi i alla fall kunde ta ett första steg för att markera att vi inte är nöjda med hur eboksmarknaden ser ut idag.Maria: Det där med att inte ha backup på det man köpt är absolut ett problem. Men där tror jag att det kommer att komma lösningar så att man alltid har en skyddad backup på nätet.Hälsningar,Mattias BPiratförlaget

 5. Maria

  Mattias, kul att du kommenterar. :) Att e-boken alltid är den billigaste låter som en väldigt bra sak. Hoppas att andra förlag tänker likadant.

 6. Mattias B

  Jag laddade ned applikationen Stanza till min iPhone idag. Stanza gör det extremt enkelt att köpa och ladda ned eböcker. Jag får verkligen hålla fingrarna i styr för att inte råka köpa ett gäng. Det är så billigt. Och verkligen enkelt. När iPhone o dyl blir mer spridd kommer det här leda till väldigt mycket impulsköp. En bok som du hör om på radion – du laddar ned den för x antal kronor (lagom för impulsköp) en minut senare. Inte säkert att alla egentligen läser böckerna. Men med rätt pris ökar impulsköpen. Och då tror jag att både läsare och förlag blir nöjda.

 7. Johan

  Streaming kräver ju också konstant uppkoppling. Läsarna måste fungera på bussen, tåget och helst (vilket blir lite knepigare) flyget. Hur blir det när man åker på semester och vill streama romanen man läser på stranden i Vietnam? När man hälsar på släkten i Iran? (Inte för att det saknas internet där, utan för att det skall fungera smärtfritt med lokala operatörer.) Et cetera. Bra lösningar på det ligger fortfarande i framtiden, men jag är övertygad om att de kommer. Jag känner verkligen inte att det är något problem att jag inte ”äger” musiken jag lyssnar på på Spotify, till exempel. Å andra sidan har jag aldrig haft någon nämnvärd musiksamling i hela mitt liv.Om inte folk lär sig att göra egna backuper tror jag att vi kommer att se fler automatiska tjänster som följer med en normal Windowslicens eller dylikt. För min stationära har jag en lösning som automatiskt backupar valda mappar (loggar, mail, dokument och dylikt) dagligen. Borde skaffa det för laptopen också, med tanke på hur fantastiskt vettigt det är.//JJ

 8. Arina

  Angående det här med backuper. Jag köper en hel del datorspel genom digital distribution (tror jag det kallas) och har då rätten att ladda ner spelet på nytt om något skulle gå på tok med datorn. Denna möjlighet är extra viktig om man köper från t.ex. Steam eftersom det inte går att bränna spelet till en skiva men det fungerar ju bara så länge företaget finns kvar. Jag tycker inte att det skulle vara omöjligt med en liknande lösning för e-böcker eller har jag helt missat poängen?

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑