“Sagor om ringar fanns långt innan Tolkien skrev sin berömda saga. Ringen och cirkeln är en av mänsklighetens viktigaste symboler och berättelser om ringar hittar man runt om i världen och i alla kulturer.”

Om ringarnas roll i litteraturen handlar Sagor om ringar, som gavs ut av BTJ i början av sommaren. I 31 korta essäer tecknar Bertil Falk en bild av ringarnas litterära färder i allt från antika myter, via sagor och skrönor, till tecknade serier och annan nutida litteratur. Om en del av ringarna, särskilt de som förekommer i kortare sagor och myter, finns det kanske inte så mycket att säga och texterna om dem består främst av ett återberättande av handlingen och några korta kommentarer, men mycket till analys blir det inte. Det är förståeligt, men det är inte alls lika intressant att läsa som de essäer där Falk resonerar, jämför och hittar mönster. Exempelvis verkar ringar ha ett nära band till vatten, i vilket de gärna försvinner (för att senare dyka upp igen) eller ser till att folk drunkar i.

Sagor om ringar är en trevlig bekantskap, intressant och ofta underhållande, men den hade varit ännu trevligare om det hade varit lite mer djup bland uppräknandet.