Den förtrollade staden (Orfãos do Eldorado) av Milton Hatoum är den senaste boken i Mytserien som har översatts till svenska. Den tar en med in i Amazonas regnskogar i början av 1900-talet där den unge Arminto går från ett ekonomiskt rikt liv till i stort sett utblottad, då hans framgångsrike far dör och företaget faller i spillror, både till följd av Armintos agerande och det ekonomiska läget när det går utför med gummiindustrin. Det enda som spelar verklig roll i hans liv är Dinaura, en föräldralös indianflicka som han förälskar sig i och sedan inte kan släppa, inte ens när hon har varit försvunnen sedan länge. Dinaura är som Armintos Eldorado, något han söker efter och drömmer om men inte finner och fast i drömmen slänger han bort resten av sitt liv.

Den förtrollade staden är kort och aningen rörig. Det är den gamle Arminto som berättar om sitt liv och ibland skuttar han i tiden så att jag inte riktigt hänger med. Men det gör inte så mycket. Desto tråkigare är det att Hatoum bara skrapar på ytan på de många intressanta relationerna som fladdrar förbi, som det ansträngda bandet mellan Arminto och hans far, eller den mångbottnade relationen till Florita som uppfostrade honom när han var utan mor. Och varför hänger han egentligen upp sig så mycket på Dinaura? Hon är undflyende inte bara för Arminto utan också för läsaren. Varför hon inte bara blev ett kort och sedan avslutat kapitel i hans liv förstår jag inte, jag kommer dem inte tillräckligt nära för det.

Det är frustrerande att läsa något som innehåller fröet till något väldigt intressant men inte utvecklar det tillräckligt mycket, men Den förtrollade staden var ändå ganska trevlig läsning, främst för skildringen av samhället och de mytiska berättelserna om regnskogen.

Nu har jag läst sju av böckerna i Myserien. Hittills har jag tyckt mycket om fem och varit mindre imponerad av två. En av många bra saker med Mytserien, som ska innehålla böcker från ett 30-tal länder, är att den bidrar till att jag läser fler böcker som är översatta från något annat språk än engelska. Det är tyvärr dåligt med sånt annars bland mina bokhögar.